Christianshavns Skole

:
juli 2019
Christianshavns Skole - facade

Gammelt og nyt mødes med forskelligt udtryk: Patineret murværk i samspil med nye facader, beklædt med gyldent anodiseret aluminium.

Christianshavns Skole - udearealer

Centralt i moderniseringen af Christianshavns skole finder man Science LAB, der er omgivet af en del af de opdaterede udearealer. Hele projektet er en hovedentreprise fra Elindco A/S.

Christianshavns Skole - boligkarré

En eksisterende gymnastiksal er udvidet og renoveret samtidig med, at en fireetagers boligkarré er bevaret og videreført hen over skoleanlægget. Projektet er udviklet af Rubow Arkitekter A/S.

previous next

Skolegang i historien

Århundredernes store vingesus er det få beskåret at opleve i hverdagen. Men eleverne på Christianshavns skole er omgivet af dansk bygningskultur gennem over 250 år

Byggefakta

Christianshavns Skole
Prinsessegade 45 og 54
1422 København K
Danmark

Bygherre:
Københavns Kommune
Totalrådgiver:
Rubow Arkitekter A/S
Arkitekt:
Rubow Arkitekter A/S
Hovedentreprenør:
Elindco Byggefirma A/S
Ingeniør:
Wissenberg A/S
Areal:
15000 kvm.
Byggesum: 
165 mio. kr.
Byggeperiode:
juni 2017 - marts 2019

Nøjagtigt hvor mange af Christianshavns børn, der gik i skole i 1758, det kan vi kun gisne om. Bydelen var på den tid blandt de nyeste i København (anlagt af Christian 4 i 1618).

Hvad, vi ved, er, at vor tids elever på Christianshavns skole vandrer rundt i 260 års kulturhistorie. Skolens ældste – men stadig anvendte – bygning er fra 1758 og tegnet af ikonet Philip de Lange. Derefter følger ”Filialen” fra 1865 og hovedbygningen af arkitekten Bernhard Ingemann fra 1915, som indtil 1949 var hjemsted for Københavns Marinehospital.

Nu har Rubow Arkitekter i samarbejde med Wissenberg A/S ingeniører og Elindco A/S som hovedentreprenør udvidet skolen med 2.700 kvm og dertil renoveret andre 10.000, så Christianshavns skole i dag fremstår som en topmoderne firesporet skole. Dertil kommer, at hovedprojektet fra Elindco også indeholder 7.000 kvm udeareal i form af rekreative områder til eleverne.

Byggesagen omhandlede en udvidelse af kapaciteten med såvel renovering af den eksisterende skole som opførelse af nye bygningsanlæg på begge adresser: På Prinsessegade 45 blev den eksisterende gymnastikbygning bl.a. udvidet, og på den anden matrikel er en ny naturvidenskabelig bygning kommet til: Science LAB på i alt 1070 kvm. Elindco oplyser, at helhedsrenoveringen principielt angik tre bygningsanlæg, nemlig hovedskolen, filialen og Philip de Langes villa. Opgaven var at opdatere bygningernes indretning med hele sortimentet fra genopretning til modernisering, energirenovering og klimatilpasning.

Arbejdet skulle respektere, at bygningerne på de to adresser er deklareret som bevaringsværdige i klasse 2 og 3, mens villaen er fredet.

Udearealer

Udearealerne på begge matrikler gennemgik en omfattende opgradering med nye belægninger, legeredskaber, udendørs læringsmiljøer og en del mindre bygninger i terræn.

I transformationen af skolens uderum kobles formidling og bevægelse i fagtonede læringsmiljøer, der tilgodeser behovet for, at udendørs undervisning, aktivitet og hæng-ud steder kan foregå parallelt i den tætte bydel. Friarealerne organiseres som ”rum i rum”, der øger anvendelsesgrad og sikrer flere aktiviteter på et begrænset areal. Derved er der skabt plads til urbanitet, grønne oaser, små og store elever, temposkift, forskellige størrelser af fællesskaber og robuste multimøbler, der kan anvendes fleksibelt gennem dagen til ophold, leg, eksperiment og samling.

Med byggeriet af et nyt indskolingsområde videreførte Elindco endvidere en fireetagers boligkarré henover skolens eksisterende gymnastiksal, hvor bygningen omslutter en fredet gårdlomme for de mindste børn. Herved tilbydes nye, trygge faciliteter til indskoling og fritidshjem med udsigt til både gård og gade.

Historisk kontekst

Bygningen mimer arkitekturen på Christianshavn i et design, der sikrer et godt indeklima og udnytter områdets skønne udsigter. Legepladsen i gården ligger over et oprindeligt voldanlæg og er indrettet maritimt med masteskov og aktiviteter i flere niveauer omkring nye store træer.

Sidste etape blev renoveringen af den sidste del af den tidligere hospitalsbygning, så den nu står klar til skolens administration og de mellemste elever med et optimeret indeklima, nye fælles- og faglokaler og nye friarealer.
Kreativ direktør Susanne Hansen, Rubow Arkitekter:

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2019 nr. 3

Offentlige kontorer

Byens Hus

Samlende servicecenter i glas og tegl

Bolig

Cortex Park Vest 5 og 9

Dansende boligblokke med grønne kiler

Hospital

Dansk Gigthospital

Det lysner for gigthospitalet

Bolig

Den Grønne Fatning

Forskelligheden længe leve!

Domicil

Foss Innovation Centre II

En tvilling på Foss Allé

Bolig

Fælledkanten

Leg med tegl

Bolig

Kanalkanten og Nordkajen

Vandkant til leje

Hotel og konference

Legoland Castle Hotel

Hotel med eventyrværelser

Domicil

Mascot International

Transparent vartegn med logo-geometri

Domicil

Moe II

Udbygning med blød kube

Bolig

Morelgrenen og Mirabellegrenen

Skarpt og organisk klyngeboligbyggeri

Butik

NHG 24

I et københavnsk palazzo

Bolig

Organistens Hus og Laxness Hus

Kirken med sit tårn

Bolig

Rahbek Hus II

Opdateret klassicisme

Bolig og kontor

Riffelsyndikatet

Riffelsyndikatet blev til boliger og butik

Kulturcenter

Ungdomsøen

Renovering med patina