Fælledkanten
Else Alfelts Vej 52-58
2300
København S
Danmark
Efter nogle års stilstand under den økonomiske krise er Ørestad Syd nu et af de nye byområder, hvor det går rigtigt stærkt i disse år. Det ene boligområde efter det andet skyder op. Lige der på grænsen til Tårnby og med udsigt til Kalvebod Fælleds store naturområder føles det måske, som om der er langt til Københavns centrum, men fra den lokale metrostation Vestamager er der faktisk kun 12 minutter til Kongens Nytorv. Området huser også Royal Arena, indkøbscentret Fields og Ørestad Gymnasium, daginstitutioner og indkøbsmuligheder og en skole med idrætshal er på trapperne.
Ud til fælleden mod vest, for enden af Asger Jorns Allé, der bliver Ørestad Syds hovedgade, ligger Fælledkanten. Det aflange byggeri har en klassisk københavnsk karréstruktur og rummer 223 lejeligheder fra to-fem værelser i størrelser fra 56 til 122 kvm. Bygningshøjderne varierer fra fem til otte etager, og der er kælder med parkering for cykler og biler.
– Karréens langside mod nord ligger på samme kote, men den sydlige langside falder 3,4 meter, altså en hel etage ned mod det sydvestlige hjørne ud mod fælleden. Da fodaftrykket samtidig er både meget langt og smalt, har vi valgt at bygge højt mod nordøst og så trappe ned mod det sydvestlige hjørne. Det giver meget mere sollys i gården, end vi ellers ville have fået, og det betyder også, at de øverste lejligheder ind mod bydelen har udsigt over fælleden, forklarer partner i Danielsen Architecture Lise Bækgaard.
– Vi har lavet en forskydning, hvor facaderne skubbes ind, og bygningshøjden trappes ned så vi bedre kan optage faldet i terrænet, og det giver samtidig nogle mere nuancerede facader. De store forskydninger, vi har lavet mellem blokkene i plan, har også givet mulighed for at lave nogle store og dybe altaner, ikke mindst har vi nogle meget markerede hjørnealtaner. Lejlighederne mod syd og vest har altan mod vejen og fælleden, mens resten af lejlighederne har altan ind mod gården. For at skabe lidt samme karakter som i brokvarterene, har vi arbejdet med tre forskellige tegl – en lys gul, en grålig og en lidt mere varm. Og så har vi lavet mønstermurværk med tilbagetrukne skifter på murværket i yderfacaderne på den nederste etage, fortæller Lise Bækgaard.
– Et hovedtema i byggeriet og grunden til, at vi vandt konkurrencen er, at vi så at sige har trukket fælleden op på taget og skabt udearealer med ophold og fælles drivhuse. Al ventilationen ligger på de tagflader, hvor der ikke er ophold, derved bliver der plads til store sammenhængende opholdsarealer på de fælles tagterrasser. Samtidig har vi pakket teknik og trappekerner ind i glas, så de ligner drivhusene, så vi får et mere homogent udtryk på hele taget, fortæller Lise Bækgaard.
Underlaget for tagterrassens herligheder er lavet af tagentreprenøren Phønix Tag Nordsjælland A/S.
– Det har været en lidt kompliceret opgave på grund af de mange spring i facaderne og al den teknik, der ligger i både tekniktagene og terrassetagene, så der har været meget tildannelse af isolering og belægning, forklarer adm. dir. Dan Jørgensen fra Phønix.
– Tekniktagene er isoleret med en trædefast mineraluld fra Rockwool, mens der på terrassetagene er udlagt en S250 isolering i hård polystyren. Der er lavet brandbælter i mineraluld på alle terrassetagene, og alle installationer og gennemføringer er brandisolerede. Selve belægningen er en udført med en tolags SBS-tagmembran, siger Dan Jørgensen.