Riffelsyndikatet

:
juni 2019
Riffelsyndikatet - kontormijlø

Kontormiljøet på 1. sal er lyst og tidssvarende, men med respekt for den særlige historie. Renoveringen byder på rå trægulve og træbetonlofter med synlige betonbjælker fra Spæncom A/S

Riffelsyndikatet - gangareal

Opdateringen af Riffelsyndikatet omfatter nye bærende konstruktioner i form af f.eks. et program af betonbjælker fra Spæncom A/S og kollektionen af KB og KBB-bjælker, forberedt for Extromax dæk.

Riffelsyndikatet - supermarked

Supermarkedets indretning byder på en flisebelægning på gulvet, så for akustikkens skyld er et lyddæmpende loft et godt tilskud. Den rå akustikpuds er fra Mute Ceilings ApS.

Riffelsyndikatet - gavl

Bygningens røde facader er udført af pudsspecialisten P. Andersen Entreprise A/S, der også monterede facadefliser i farven. Siden mod havnens boliger er opdateret med nye glaspartier.

Riffelsyndikatet - facade

”Riffelsyndikatet” har gennem et århundrede været navnet på bygningen, som er opført ca. 1900. Historien er bevaret i renoveringen, projekteret af Cobe og gennemført af Rasmus Friis A/S.

previous next

Riffelsyndikatet blev til boliger og butik

Det giver et ekstra krydderi på et nyt projekt, når det står på skuldrene af historien. Det er tilfældet med rammerne om supermarked og kontorer i et af Københavns nye boligkvarterer

Byggefakta

Riffelsyndikatet
Southamptongade
2150 Nordhavn
Danmark

Bygherre:
Retreal Nfs Nordhavn 1 P/S
Arkitekt:
COBE ApS
Totalentreprenør:
Rasmus Friis A/S
Ingeniør:
Acting Bygherrerådgivning ApS
Andre aktører:
Spæncom A/S
Areal:
5000 kvm.
Byggesum: 
85 mio. kr.
Byggeperiode:
marts 2017 - marts 2019

Bare navnet fremmaner dristige billeder i den redebonne fantasi: Riffelsyndikatet!

I en tid, hvor rifler er no-go til alt andet end bukkejagt, og syndikater viser vej til lyssky skattetransaktioner, ville få ynde navnet til deres nye virksomhed.

Og egentlig hed den nystartede produktion i en hal i Københavns Nordhavn da også Compagnie Madsen efter Herman Madsen, en af opfinderne bag det danske luftkølede maskingevær, der skulle fremstilles her. Men navnet blev siden ændret til Dansk Rekyl Riffel Syndikat og i 1936 til Dansk Industri Syndikat (DISA).

En rolle som våbenleverandør til de krigsførende parter under 2. verdenskrig førte til gentagne sabotageaktioner mod produktionen i bygningen, som efter de traumatiske begivenheder aldrig rigtig kom i gang igen. Og i slutningen af 1950’erne forlod Dansk Industri Syndikat Nordhavnsbygningen til fordel for en ekspansionsparat adresse i Herlev.

I folkemunde hed stedet dog fortsat Riffelsyndikatet, og det gjorde den 5.000 kvm store bygning da også, da Nordhavns udvikling til et moderne erhvervs- og boligområde for mindre end ti år siden tog fart.

Forskellen på Hovedstadens nordlige havneområde og f.eks. de sydlige kvarterer Sluseholmen og Ørestad er påfaldende: Byudviklingen har lært at tage vare på bygningskulturen og genbruger alt, hvad overhovedet genbruges kan. Nordhavn byder derfor på et helt program af gode eksempler på, hvordan tidligere fabriksbygninger, siloer og andre havnerelaterede erhvervshuse er blevet opdateret uden at miste deres sjæl.

Riffelsyndikatet er sådan et eksempel.

Dygtig opdatering

At bevare en bygningskrop, som derefter iklædes moderne tiders materialer og staffage, er ingen særlig hverken unik eller beundringsværdig præstation. Men at genskabe en rødmalet industribygning i en nutidig kontekst og skabe både samhørighed og funktionalitet på et optimalt niveau; det fortjener mere end et enkelt klap på skulderen.

Det er en kreds af nøgleaktører, der har æren for det vellykkede resultat: Ejendomsudviklingsselskaberne NREP og Tetris A/S sammen med By & Havn, rådgiverne Cobe Arkitekter og Acting Bygherrerådgivning og totalentreprenøren Rasmus Friis, som er den udførende partner til Tetris; alle har de haft en betydende indflydelse på en proces, der har været afhængig af en kompatibilitet mellem parterne og et stort ønske om at komme samme sted hen: Til en 2019-udgave af Riffelsyndikatets bevaringsværdige produktionshal fra 1918.

Bortset fra de kulturelle værdier, som stod til ikke bare en redning, men også en styrkelse, så var projektets formål entydigt: At byens omkalfatring af Hovedstadens tidligere trafik- og handelshavn til levende og stemningsmættede boligkvarterer nu havde nået et niveau, der kaldte på servicefaciliteter som f.eks. et supermarked.

Førstesalen

Det er det, der nu er i fuld drift i hele bygningens parterre. Projektet lagde derefter op til at udnytte bygningens volumen – og lægge lidt til i flademålet – for at få en førstesal med fuld højde til udnyttelse som et kontor- og administrationsareal. Førstesalen blev projekteret som en add-on i en geometrisk form, som smelter sammen med både underetagen og de eksisterende bygninger i umiddelbar nærhed. Det gav samtidig en arkitektonisk kontrast mellem gammelt og nyt med markante materialeskift fra den pudsede facade over flisebeklædning til en top af glas, indfarvet og med emalitpartier i den karakteristiske og let genkendelige røde tone fra facadepudsen.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2019 nr. 3

Offentlige kontorer

Byens Hus

Samlende servicecenter i glas og tegl

Bolig

Cortex Park Vest 5 og 9

Dansende boligblokke med grønne kiler

Hospital

Dansk Gigthospital

Det lysner for gigthospitalet

Bolig

Den Grønne Fatning

Forskelligheden længe leve!

Domicil

Foss Innovation Centre II

En tvilling på Foss Allé

Bolig

Fælledkanten

Leg med tegl

Bolig

Kanalkanten og Nordkajen

Vandkant til leje

Hotel og konference

Legoland Castle Hotel

Hotel med eventyrværelser

Domicil

Mascot International

Transparent vartegn med logo-geometri

Domicil

Moe II

Udbygning med blød kube

Bolig

Morelgrenen og Mirabellegrenen

Skarpt og organisk klyngeboligbyggeri

Butik

NHG 24

I et københavnsk palazzo

Bolig

Organistens Hus og Laxness Hus

Kirken med sit tårn

Bolig

Rahbek Hus II

Opdateret klassicisme

Bolig og kontor

Riffelsyndikatet

Riffelsyndikatet blev til boliger og butik

Kulturcenter

Ungdomsøen

Renovering med patina