Alsik Hotel
Nørre Havnegade 21-25
6400
Sønderborg
Danmark
De store glæder har en lang holdbarhedsdato: skønhed, velsmag, tryghed. Dem kan man opnå ad mange veje, og i Sønderborg har holdet bag byens nye stolthed, Alsik Hotel, betrådt dem med et rigtig fermt resultat.
Hotellet, som også er et spa- og konferencecenter, indgår som en del af den masterplan, som stjernearkitekten Frank Gehry tilbage i 2008 forfattede og markerer et hovedsynspunkt i planen: At byen skal åbne sig mod vandet, og at højhuse med de medfølgende markante nedslagspunkter bør være en del af havnefronten. Det er ikke blevet til så mange af dem endnu, men et står nu færdigt: Alsik Hotel som med 19 etager knejser over ikke bare havnen, men hele byen. Med sin højde og drøjde, tillagt den markante, foldede facade, har hotelbygningen potentialet til at blive et kommende vartegn for Sønderborg.
Formatet af dette særligt udvalgte projekt fremgik tidligt:
– Vi er stolte over at være med til at bygge dette hus. Alsik kommer til at sætte Sønderborg i spotlyset på de internationale scener. Store byer i hele Europa vil kigge på det her hus med misundelse. Det er fuldstændigt fantastisk, sagde således direktør Asger Enggaard, da kransen blev sat for hotellet til rejsegildet. Som en jysk virksomhed har vi da også spurgt os selv, om det har været for stor en opgave at kaste sig ud i. Og ja, det er ubetinget vores største enkeltprojekt, erkendte Asger Enggaard, men tilføjede:
– Vi har på intet tidspunkt følt os utrygge, men i stedet følt, at alle trak med i samme retning for at få det bedst mulige resultat.
Det er nu det, som i dag står på Nørre Havnegades tre matrikler 21-25 i forskudte etageplan, med tagterrasser, en af landets største swimmingpools, flere restauranter og et åndeløst panorama fra 70 m højde over det frodige Sønderjylland, så man herfra rigtig kan ærgre sig over, at vi aldrig fik Danmark til Ejderen.
Det arkitektoniske design har fra første færd været overladt til Henning Larsens Architects A/S med Sweco Danmark A/S som ingeniørrådgivere, overvåget af Rambøll Danmark i rollen som rådgiver for bygherren. Det kan man uden overdrivelse kalde et stærkt hold med god erfaring, også med byggeri i højden fra flere adresser end netop dem med et dansk postnummer. Statikken er løst med beton- og stålkonstruktioner med f.eks. et større udvalg af kompositbjælker (Peikko Danmark), der netop har den egenskab, at de uden at give køb på styrken reducerer vægten og dermed er velegnede til højhuse.
– Sønderborg er en by i udvikling og under forandring. Arkitekten Frank Gehrys masterplan for Nordhavnens byudvikling viser en ambitiøs retning for byens fremtid. En moderne bydel af stablede og forskudte bygningsvolumener. Et udtryk, der introducerer en ny bygningsskala, men også indpasser sig i den omkringliggende by. De visioner har været grundlæggende for arbejdet med byggeriets design, har direktør Louis Becker fra Henning Larsen Architects sagt i en tale om Alsik-projektet.
På trods af sit himmelstræb forholder byggeriet sig respektfuldt til det historiske bybillede i Sønderborg.
– Facaden er inspireret af farvespillet og det homogene mønster i byens karakteristiske murværk, forklarer Henning Larsen Architects. Ganske vist består facaden af aluminiumspaneler og glas, men mønster og struktur er en moderne fortolkning af et murværksforbandt, der væver sig op ad bygningen, lyder det i arkitektur-programmet.