Cortex Park Vest 5 og 9

:
juli 2019
Cortex Park Vest 5 og 9 - dronefoto

De sydvendte altaner giver godt lysindfald i lejlighederne og vender ud mod naboerne sø og skov. Her på billedet har Dansk Boligbyg ladet en drone danne et overblik over byggeriet, som kaldes Cortex Park Vest 5 og Vest 9. Foto: Dansk Boligbyg A/S.

Cortex Park Vest 5 og 9 - gårdrum

Skønt bygningerne ligger ret tæt i den ene ende af grunden, opleves gårdrummet lyst og venligt med opgange på nordsiden, og altaner vendt mod syd. Beboerne har umiddelbar nærhed til både natur, by, universitetet og den kommende letbane.

Cortex Park Vest 5 og 9 - altaner

Boligblokkene er adskilt af et indbydende gårdmiljø med stier og grønt.

Cortex Park Vest 5 og 9 - sti

Vinkling og ”dansende” placering på grunden giver boligblokkene og kvarteret karakter og liv og er med til at skabe perspektiv.

previous next

Dansende boligblokke med grønne kiler

Seks nyopførte boligblokke binder by og landskab sammen, med nærhed til både skov, universitet og letbanen.

Byggefakta

Cortex Park
Cortex Park
5230 Odense M
Danmark

Bygherre:
Humlebo Gruppen A/S
Arkitekt:
Archidea Arkitekter A/S
Totalentreprenør:
Dansk Boligbyg as
Ingeniør:
OBH Rådg. Ingeniører A/S
Andre aktører:
Bad Element ApS
Areal:
13500 kvm.
Byggesum: 
250 mio. kr.
Byggeperiode:
september 2017 - maj 2019

Med en beliggenhed blot omkring 500 meter fra SDU og 300 meter fra den kommende letbane er placeringen af boligblokkene i Cortex Park Vest 5 og Vest 9 funktionelt optimal og særdeles attraktiv for mange studerende og familier. Archidea Arkitekter beskriver bygningskroppene som dansende på grunden, fordi deres placering i forhold til hinanden – med indbydende grønne kiler og stisystemer samt udsigt til skov og en sø som nabo – får blokkene til at bevæge sig i landskabet og skaber et uderum, som griber øjet og skaber perspektiv.

Visuel fortælling

Arkitekt MAA og partner Otto Wagner fra Archidea Arkitekter fortæller om byggeriet:

– Husene står med smukke teglfacader i to forskellige nuancer, som dels medvirker til at nedbryde den konformitet, der kan opstå ved for lange, lige strækninger, dels er tænkt som et medspil og modspil til farverne i årets gang på stedet. Medspillet i de gule sten er som sommerens marker på landet, og de mørkere sten står som vinterens tyngde og fornemmelse af en hule, hvor man kan trække sig tilbage i hjemmets hygge. Modspillet bliver dermed i kontrasten til det omgivende frodige, grønne landskab, med skov og sø som nærmeste nabo mod syd. Stisystemet, de grønne kiler mellem bygningerne, binder fortællingen om by og landskab sammen. Bygningskroppene er vinklet i forhold til hinanden på en måde, der skaber liv og variation, og som griber øjet, og lader perspektivet fungere som en visuel fortælling, siger Otto Wagner.

Det hele fungerer, både på 3D-visualiseringerne og nu også i virkeligheden, fastslår Otto Wagner og forklarer videre, at lodrette variationer i facaderne skaber en fornemmelse af et bymæssigt gadeforløb, som øjet fortolker som flere forskellige huse, mens der er mulighed for gode udeophold imellem blokkene og på de store altaner og terrasser mod syd.

Det er et muret byggeri i gode, traditionsrige danske materialer, som altid holder. Her er tale om lyse og venlige, moderne boliger med trægulve, klinkegulve i køkken/alrum, lyse vægge, hvidevarer i rustfrit stål, og alle lejligheder har altan med glasværn eller en såkaldt grill-terrasse. I gårdrummet har man anbragt affaldsbeholderne med kildesortering efter emne – en facilitet, som allerede nu bliver brugt samvittighedsfuldt af beboerne.

– Trods god udnyttelse af grundens kvadratmeter er der fint lysindfald i gårdrummene og til lejlighederne. Opgangene er placeret mod nord, mens altaner og terrasser er sydvendte. Parkering er placeret væk fra husene for at prioritere de grønne, nære omgivelser, siger Otto Wagner og tilføjer:

– Cortex-husene er, hvad vi kalder for optimalt bygbart, altså en meget fornuftig opførelsespris, men fortolket således, at der fremtrylles et byggeri, som kvalitetsmæssigt ligger på et flot niveau. Samarbejdet med Dansk Boligbyg og bygherre skal naturligvis fremhæves, da også deres ambitioner om at gøre en positiv forskel kan aflæses i byggeriet, fastslår Otto Wagner fra Archidea Arkitekter.

God disponering og dialog

Hos totalentreprenøren Dansk Boligbyg ser man projektet som dén type, man gerne vil have flere af. Projektchef Henrik Horn Mortensen fortæller:

– Det er en af de sager, hvor vi har siddet med ved bordet lige fra første streg og tanke i forhold til disponering af byggefeltet og dialogen med bygherren om, hvad det er, de gerne vil have. Det er blevet til en rigtig fin udnyttelse af de kvadratmeter, der var til rådighed på grunden.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2019 nr. 3

Offentlige kontorer

Byens Hus

Samlende servicecenter i glas og tegl

Bolig

Cortex Park Vest 5 og 9

Dansende boligblokke med grønne kiler

Hospital

Dansk Gigthospital

Det lysner for gigthospitalet

Bolig

Den Grønne Fatning

Forskelligheden længe leve!

Domicil

Foss Innovation Centre II

En tvilling på Foss Allé

Bolig

Fælledkanten

Leg med tegl

Bolig

Kanalkanten og Nordkajen

Vandkant til leje

Hotel og konference

Legoland Castle Hotel

Hotel med eventyrværelser

Domicil

Mascot International

Transparent vartegn med logo-geometri

Domicil

Moe II

Udbygning med blød kube

Bolig

Morelgrenen og Mirabellegrenen

Skarpt og organisk klyngeboligbyggeri

Butik

NHG 24

I et københavnsk palazzo

Bolig

Organistens Hus og Laxness Hus

Kirken med sit tårn

Bolig

Rahbek Hus II

Opdateret klassicisme

Bolig og kontor

Riffelsyndikatet

Riffelsyndikatet blev til boliger og butik

Kulturcenter

Ungdomsøen

Renovering med patina