Søborg Hovedgade

:
oktober 2017
Søborg Hovedgade - facade

Det kombinerede bolig- og erhvervsbyggeri er en velkommen tilføjelse til et nedslidt område af Søborg Hovedgade i Gladsaxe Kommune, en af Københavns nordlige forstæder.

Søborg Hovedgade - butik

Butikkerne i stueetagen er trukket lidt tilbage fra facadeflugten og markeres med murpiller i mørke næsten sorte teglsten som kontrast til facadens traditionelle røde sten.

Søborg Hovedgade - altaner

Alle lejligheder i ejendommen har adgang til udearealer på etagerne i form af store altaner med glasværn, og taget har et utraditionelt fald.

Søborg Hovedgade - lejlighed

Lejlighederne har et gennemlyst fælles opholds- og spiserum med åbent køkken. Badeværelset er placeret midt i lejligheden, mens værelserne typisk ligger til den ene side. Foto: Ib Sørensen

previous next

Boligkarré med synlige karnapper og altaner

Et trist hjørne af Søborg Hovedgade, lige nord for København, får tilført nyt liv med et bolig- og erhvervsbyggeri i høj kvalitet, der fint tilpasser sig områdets særpræg

Byggefakta

Søborg Hovedgade
Søborg Hovedgade 96-102
2860 Søborg
Danmark

Bygherre:
Koncenton
Arkitekt:
Luplau & Poulsen Arkitekter ApS
Totalentreprenør:
Q Construction A/S
Ingeniør:
LB Consult ApS
Andre aktører:
Niels Boldt Landskabsarkitekt M.A.A
Areal:
6380 kvm.
Byggesum: 
100 mio. kr.
Byggeperiode:
oktober 2015 - juli 2017

Selv om der kun er otte km til Rådhuspladsen, er der på Søborg Hovedgade en hyggelig stemning, som man ellers typisk kender fra mindre provinsbyer. Gaden ligger i Gladsaxe kommune lige nord for København. Den lange butiksgade, der strækker sig fra Nordvestkvarteret i syd og til Buddinge i nord, har på begge sider en næsten ubrudt række af især mindre butikker. I modsætning til den typiske karréstruktur, som man finder længere ind mod byen, er Søborg Hovedgade præget af mindre byggerier og villalignende punkthuse i alt fra en til fem etager.

Vejene vinkelret på hovedgaden fører på begge sider ind til villakvarterer og enkelte områder med lave etageejendomme.

Midt på Søborg Hovedgade - på hjørnet af Niels Finsens Allé - lige over for Søborg Kirke har nogle forsømte ejendomme måttet vige pladsen for et nyt L-formet byggeri, der rummer både boliger og erhverv. De 53 lejligheder er fordelt på fem etager, mens det meste af stueetagen optages af syv erhvervslejemål, der er udlagt til butikker.

Udtjente ejendomme

Hjørnet af Søborg Hovedgade og Niels Finsens Allé har tidligere rummet et parkeringsareal og tre helt nedslidte og forladte villalignende ejendomme, hvoraf den ene oven i købet var brandskadet. Ejendommene har tidligere været indrettet med butikker, kontorer og en bodega. Diverse ejere har gennem årene haft planer om at nedrive husene og bygge nyt, men ingen af planerne blev til noget.

– Kommunen var glad for, at nogen købte grunden, og bygherrens ønsker om at satse på en god blanding af familievenlige boliger og deleboliger med butikker i stueplan harmonerede fint med kommunens ønsker, fortæller sagsarkitekt Thomas Christensen fra Luplau og Poulsen ApS, der har tegnet byggeriet.

Resultatet er blevet et L-formet byggeri med en lidt utraditionel tagform, der rejser sig i fem etager ud mod Søborg Hovedgade, og aftager til tre etager ind mod villakvarteret på Niels Finsens Vej.

Små butikker

– Det er en lidt uddøende type gade med mange små specialbutikker og ikke de sædvanlige kædeforretninger, som man ellers typisk ser på indkøbsgader, og den sammensætning vil kommunen gerne bevare, så der er nogle begrænsninger på, hvilke typer butikker der må være. Det betyder, at vi har lavet syv butikslejemål, hvor de seks er ret små og skal rumme specialbutikker som frisør, café eller lignende. Lokalplanen foreskrev også, at bygningen skulle være lidt tilbagetrukket for at give plads til udeservering, siger Thomas Christensen.

Karnapper med udsigt

Butikkerne i stueplan har glasfacader og er yderligere markeret med murpiller, der er trukket lidt tilbage fra facadeflugten. Pillerne er beklædt med en mørk næsten sort teglsten, mens de øvrige facader er skalmuret med en fint nuanceret rødlig teglsten, der følger lokalplanen og i øvrigt harmonerer fint med kvarterets bygninger.

Fra lejlighederne er der udsigt til Søborg Kirke lige overfor, og store karnapper i de fleste lejligheder gør det muligt for beboerne så at sige at træde ud af facadeflugten og nyde udsigten op og ned af den særegne gade. Karnapperne er beklædt med sort zink og er sat i et skiftende modul og giver sammen med en forskydning af den ene del af hovedfacaden fronten mod Søborg Hovedgade liv og dynamik. Vinduerne er med tre lag glas og ekstra lydisolering ud mod den befærdede hovedgade og med mørkegrå rammer, der spiller op til de øvrige mørke elementer på facaderne.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2017 nr. 5

Bolig

Bellarækkerne

Den globale landsby

Biograf

Biograf Waves

Førstesalen blev til biograf

Bolig

Formeriet

I industriens fodspor

Bolig og kontor

Frederikshuset

Kompakt åben karré i ny kanalby

Offentlige kontorer

Furesø Rådhus

Rådhuset med multisal

Butik

Købmagergades Postkontor

Funktionen er ændret, men sjælen er bevaret

Kulturcenter

Multikulturhuset

Kontrastfyldt multikulturhus

Ungdomsbolig

Plus Bolig afdeling 22

Ungdomsboligerne med de røde altaner…

Bolig

Scherfig Hus

I midten af alting

Domicil

SER Hegn

Nyt domicil giver samling og synlighed

Skole

Sundbyøster Skole

Skolens spejl

Bolig og butik

Søborg Hovedgade

Boligkarré med synlige karnapper og altaner

Bolig

Teglbroen Karré K

Kanalboliger i teglets tegn

Bolig

The Hill

Danmarks første svanemærkede lejeboliger