Bellarækkerne
Center Boulevard
2300
København S
Danmark
Landsbyen er ikke lige den boligtypologi, vi bedst forbinder med globalisme eller grænseoverskridende udsyn. Nærmest er landsbyen dens modsætning. Men hvis man nu alligevel gerne vil have den fulde pakke på sin boligadresse, kan det nu lade sig gøre. Så skal kursen sættes mod Bellakvarter i København.
Som navnet antyder, udspiller denne særlige boligfortolkning af storbyen sig rundt omkring ikke bare Danmarks største konferencecenter, men også med Nordens største designhotel, Bella Sky, som nærmeste nabo. Det er faktisk Bella Centers parkeringsarealer, der nu flyttes under terræn for at give plads for en ny udvikling af Københavns sydlige strøg forrest på Amager. Det gør Bellakvarter enestående pga. adressens nærhed til metro, motorvej, grønne områder på Amager Fælled, storcentret Fields og Københavns Lufthavn.
Lokalplanen lægger op til, at i alt op mod 2000 boliger kan opføres på arealerne omkring Bella Center. Det betyder, at Bellarækkernes 122 rækkehuse kun er en indledende etape, men samtidig toneangivende for den udvikling, som følger.
Byggeret og arealudnyttelse dikterer, at her skal bygges i højden, hvis pladsen skal række. Derfor er Bellarækkernes nu aktuelle etape da også udført som rækkehuse med et ”fodaftryk” på bare 40-45 kvm, men som i tre etager ekspanderer til at rumme 115 – 124 kvm.
Et konsortium af rådgivere har arbejdet med masterplan og landskabsarkitektur for området, mens de aktuelle rækkehus-boliger – også kaldet ”townhouses” – endte med at blive detailprojekteret af Vilhelm Lauritzen Arkitekter A/S.
Opførelsen har totalentreprenøren HHM A/S haft ansvaret for: Traditionelle materialer med bærende konstruktion i beton og skalmur i form af både lyst og mørkt murværk, der skaber variation i de byrum, som opstår mellem husene. Præfabrikation har været bragt i spil, hvor det har været muligt med f.eks. industrielt fremstillede vindueslysninger og – false fra BS Falsemontage og Byggeservice. At montere pladefalse er ikke bare at montere en plade i et element; det er et arbejde for erfarne og oplærte fagfolk, understreger BS Byggeservice.
Ved dimensionering af BS Falsen fratrækkes 25 mm i hver side af montagehullet i betonelementet. Pladefalsen er på 12 mm, men hertil lægges 13 mm limfuge til opretning og vedhæftning. Fugen anvendes til opretning af mindre målafvigelser, der kan opstå fra elementstøberi og montage.
Vinduer og døre monteres derefter direkte ind i BS Falsen i en samlet proces, der både sparer tid og skaber øget præcision i montagen, understreger BS Falsemontage og Byggeservice ApS.
Det er lignende argumenter, der kan høres fra en anden præfabrikations-producent, nemlig Badelement ApS, der oplever stor efterspørgsel og vækst i disse år. Specialet er her industriel fremstilling af færdige badeværelser efter specialmål og med individuelt udstyr til især boligbyggeriet: Der spares tid på byggepladsen, og der opnås øget soliditet og fleksibilitet i løsningerne, lyder det fra Badelement ApS.