Scherfig Hus
Thorvald Bindesbølls Plads
1775
København V
Danmark
Hans Scherfig er navnet på en berømt dansk forfatter og billedkunstner.
Nu er det også navnet på et boligprojekt på Valby Bakke i København. Her – på kanten til Kongens Enghave – har bryggeriet Carlsberg for længst rømmet sine historiske 320.000 kvm for at give plads for Københavns vækstambitioner. Placeringen er eminent til en boligadresse: 700 m til Metroen, 600 m til S-tog, bus ved døren. Og grønne glæder er lige rundt om hjørnet.
Samtidig har det fra begyndelsen i 2014 været Carlsberg Byens mål ikke kun at opføre over 3.000 nye boliger, men også at være et laboratorium for udvikling af nyt boligdesign.
Det er Scherfig Hus et godt eksempel på.
orlund Arkitekter A/S er den odenseanske tegnestue, der sammen med Rubow Arkitekter A/S i København har planlagt Scherfig Hus som en metropol-karré, med moderne boliger placeret i sammenføjede byhuse med hver sit facadeudtryk; i et fælles ensemble står de for, hvad man kan kunne kalde ”historisk modernisme”. Afsættet er erkendelsen af, at variation og innovation i den massive tilvækst af boligbyggeri i ikke mindst København og forstæder nødvendigvis må komme i den udvendige fortælling snarere end i den indretning, som af praktiske årsager styres af konvention og tradition.
I Scherfig Hus ser vi et resultat af arkitekt maa og direktør Vagn Borlunds indsigt og især tanker om den nye bydel, hvor husene står tæt sammen – skulder ved skulder, netop som de også gør det i Københavns indre gader. Derfor har de ni byhuse i Scherfig Hus pudsede facader i variationer af farver, og de udgør tilsammen en nøje orkestreret opdeling af det store byggeri i byhusenes mindre enheder. Samtidig passer husene sig ind i Valby Bakkes skrånende terræn ved at have indbyrdes spring i højden. Fra vest til øst falder etagernes antal fra fem til tre.
I lighed med karré-bebyggelser fra det historiske København er stueetagens facadegrænse til 1. sal markeret med gesimsbånd. Det gælder også overgangen til tagetagen, som skiller sig ud fra resten med en mørkere farve. En syd- og centraleuropæisk inspiration accentueres med søjle-bårne loggia-altaner og fint indrammede vinduespartier.
I karredannelsens midte opstår et kreativt og levende gårdrum med passager, der har deres eget design med overdækkede uderum beklædt med håndglaserede fliser. Her er en klar reference til betydeligt ældre bygninger med stor detaljerigdom.
En fælleseuropæisk byggetradition skinner igennem i byggeriet, uden at det historiske tema bliver romantiseret. Scherfig Hus virker samlet set som på en gang klassisk og nutidigt – måske allervigtigst som et nærværende og autentisk kvarter i den ellers nye bydel.
Projektet er realiseret i en totalentreprise med Arpe & Kjeldsholm A/S som styrende. På den hjemlige byggescene er Arpe & Kjeldsholm efterhånden blevet en ret så bekendt rådgiver- og entreprenørvirksomhed med en stribe omtalte byggeprojekter bag sig, aktuelt med ganske mange i Carlsberg Byen. I sagen Scherfig Hus har Arpe & Kjeldsholm været styringsentreprenør med alle fagene under sig og en stram tidsplan på 14 måneder til at klargøre de 104 boliger i størrelser fra mindre toværelsers på 64-97 kvm til rummelige familieboliger på tre-fem værelser, disponeret på 88-185 kvm. Den store variation i typer og størrelse har kaldt på opfindsom projektering og ikke mindre kreativ og innovativ styring af den hektiske byggeplads.