Købmagergades Postkontor
Købmagergade 33-37
1150
København K
Danmark
Købmagergades Postkontor, tidligere den Kongelige Postgård, i Københavns indre by er et ikonisk byggeri, der er kendt af alle københavnere, og stedet har en historie, der går langt tilbage i tiden. I perioden fra 1780 til 1912 var bygningen, der oprindelig hed Møinichens Palæ, hovedsæde for Postvæsenet, der var blevet oprettet i 1624, og den blev senere også sæde for Hovedtelegrafen og Statstelefonen. Fra 1912 og til 2015 fungerede stedet som postkontor. Gennem tiden er flere bygninger blevet tilkøbt eller bygget, således at komplekset i dag tæller i alt ti bygninger fra forskellige tidsaldre, der optager næsten hele den karré, der til siderne afgrænses af Løvstræde og Valkendorfsgade.
Gennem en årelang og kompliceret proces, med Årstiderne Arkitekter A/S som arkitekt, og EKJ Rådgivende Ingeniører A/S som ingeniør, er bygningerne blevet restaureret og nænsomt ombygget til at rumme en række virksomheder, showrooms og detailbutikker.
– Bygningen er blevet transformeret, så der i stueetagen er publikumsorienterede erhverv og butikker, mens de øvrige etager er indrettet til kontorer. Da der er tale om en række ældre bygninger med noget nyere infill, har det været vores opgave at identificere de forskellige stilarter og karakteristiske træk ved bygningerne og gøre dem til medspillere, så vi bevarer husenes karakter og skaber værdi ved arbejde med et højt detaljeringsniveau, fortæller kreativ leder Anders Rieper fra Årstiderne Arkitekter.
– For eksempel har vi i det industrielle baghus arbejdet videre med det industrielle med rå betonvægge og blottede bagmure og betonvægge, samtidig med at vi har isoleret huset udefra og bragt det op til moderne standard. I de klassicistiske forhuse, hvor vi har indrettet nye kontorer, har vi bevaret paneler og andre detaljer mest muligt, så man også her har de overgange, hvor man fornemmer bygningens historie. Over det gamle postkontor har vi omdannet taget til tagterrasse, men vi har bevaret det fine gamle ovenlys. Vi har ikke ønsket at lave et totalt remake, men har kigget meget på de gamle tegninger og søgt at bevare kvaliteterne i huset ved snarere at tilføje nye lag til historien, siger Anders Rieper.
– Ejendommen havde et stort potentiale, og det er en enorm gave at lave indretning, når man har sådan et udgangspunkt. I stueetagen har vi hele vejen rundt arbejdet med at føre vinduerne ned til gaden ved at opløse mezzaninerne og sænke gulvet i forhuset, så man kan kigge direkte ind i butikkerne fra gaden. Vi har også søgt den bedst mulige udnyttelse af rummene bagved for at optimere retail-arealerne, fortæller Anders Rieper.
– Vi har været i gang i ca. fire år, og vi er med hele vejen for at løse de problemer, der uvægerligt opstår undervejs i så gamle huse, hvor forholdene kan være forskellige fra fag til fag. Man kan ikke bare tegne en detalje eller en løsning og tro, at den kan være almengyldig. Vi har en særlig viden om bevaringsværdige ejendomme, hvor vi er i tæt kontakt med Slots- og Kulturstyrelsen, så vi har efterhånden fået et rigtigt godt indblik i, hvad man i praksis kan og ikke kan, når man arbejder med fredede huse, siger Anders Rieper.
Årstiderne Arkitekter har også arbejdet direkte med en del af lejerne om deres indretning, bl.a. Momondo. Her er udlagt løbere fra Egetæpper A/S i grå Epoca Structure, der er særlig egnet til kontormiljøer, der stiller store krav til fleksibilitet og kvalitet samtidig med at tæppet har et flot og minimalistisk udtryk.