Hillerød Port
Søndre Jernbanevej 18
3400
Hillerød
Danmark
I første parket ud til Sdr. Jernbanevej danner Civilforsvarets gamle kaserne ramme om nye erhvervslejemål til EDC Bent Nielsen A/S, Møllegården A/S, Ultima Advokater A/S, KPMG, MG Gruppen, Sydbank, Handelsbanken og Domstolsstyrelsen.
Bygningen har fået nye vinduer og døre samt tilføjet fire nye glaskarnapper og en helt ny tilbygning, som er med til at danne rammen for en port. I anden række bag ved det sammensmeltede byggeri er opført 70 ejerlejligheder, som en del af hele Hillerød Port og med tilnavnet Christianshave. Et samlet byggeri på 14.500 kvm, hvoraf de 7.000 kvm er brugt til boliger og 2.000 til den nye tilbygning.
- Det har været vigtigt for os at skabe respekt omkring den gamle bygning, samtidig med at tilføje den noget. Og det har vi valgt at gøre, så det tydeligt fremstår, hvad der er nyt, og hvad der er gammelt. Det er to formsprog, der mødes. Det massive murstenshus og de lette bygninger i glas, forklarer Torben Juul, kreativ leder hos Arkitema.
Det er Murermester J. Ole Pedersen A/S, der har stået for den nye erhvervstilbygning, hvor der er brugt en rød Randers Teglsten, der matcher til den eksisterende bygning. Derudover har firmaet leveret jetbrændte granitfliser i opgangspartiet og trappepartier samt til diverse badeværelser. Firmaet har endvidere stået for en del renovering af den gamle bygning som flytning af døre, gulvstøbning og isafrensning teglstensfacaden, der tidligere var bygningens ydermur, men som nu er endevæggen i glaskarnapperne. Hele processen har været styret af Lars Forsmark Larsen fra Murermester J. Ole Pedersen.
En del af opgaven, udover erhverv og boliger, har også været at udforme et offentligt torv foran Hillerød Port. De grå fliser er leveret af IBF Nørresundby A/S i både 30x60 og 30x30 cm. Derudover er der græsarmering – BB-rustik i 15x30x8 cm. På torvet er der granitbænke og små grønne oaser.
Den gamle og nye bygning mødes over porten ved hjælp af en glaskarnap, så der skabes en helhed mellem de to bygninger. På toppen af de fire glaskarnapper i den gamle bygning er der tagterrasser på omkring 60 kvm. På bagsiden er der foretaget en omfattende terrænregulering, der har resulteret i, at kældervinduerne er blevet ophøjet til stuevinduer.
I erhvervsejendommen har lejerne selv haft mulighed for at vælge gulvtype. Bl.a. har Everfloor A/S leveret trægulve og ege contract a/s har leveret 600 kvm sort Texture med vævet bagside 0573800 samt 105 kvm blå Texture 0573880 til gangarealer og kontorer. Andre gangarealer har fået lagt et gråmeleret linoleum, der endvidere har fået tilføjet tre lysegrå striber på hver side ned langs gangene.
- Det er med til at tage længden af gangene og giver lidt pauser, siger Torben Juul.
De fire glaskarnapper sørger for masser af lys og udsigt. For ikke at komme i karambolage med glaspartiernes højde og med de øvrige vinduer i byggeriet, har man valgt at trække installationsloftet lidt længere ind, så der bliver en højdeforskel, der samtidig skaber luft hen mod vinduerne. Der er brugt forskellige douchede farver på væggene, der passer smukt til det gamle byggeri.