Aars C
Kirkegade/Himmerlandsgade/Nibevej
9600
Aars
Danmark
Stort og vellykket. Aars Boligforenings nye afdeling 52 ligger midt på byens travle handelsgade med en selvfølgelighed, så man skulle tro, den altid havde ligget der. Men effekten er til at få øje på. Den smukke hvide bygning med de runde hjørner og den zinkbeklædte penthouse-etage har givet Aars’ centrum et markant løft. Det var også meningen.
Kommunen ønsker udvikling, og den mente, at byen kunne bære et større hus. Det har den fået nu, og det er ikke uden stolthed, at direktør Jens Damgaard fra Aars Boligforening viser rundt i det netop færdiggjorte byggeri.
– Vi har været længe undervejs. Vi har opkøbt gamle, saneringsmodne ejendomme i mere end ti år for at kunne realisere projektet. Det var Aars’ “sorte firkant”, der lå her, så der trængte til at ske noget, forklarer han.
Og der er unægtelig sket noget. Den store femetagersbygning strækker sig ned ad Kirkegade, fortsætter ned ad Himmerlandsgade og runder endnu et hjørne på vej ned ad Nibevej. Butikker, kontorer, 55 lejligheder, tre veludstyrede gæsteværelser, fælles tagterrasse med udekøkken, festsal og et underjordisk parkeringsanlæg er det blevet til i afdeling 52, der har fået navnet “Aars C”.
Jens Damgaard lægger ikke skjul på, at der var delte meninger om byggeplanerne, da de blev annonceret. Huset er ikke bare stort – det er også højt. For højt, mente nogen, og en underskriftindsamling mod byggeriet blev sat i værk. Nu er huset færdig, kritikken er forstummet, og boligforeningen hører kun godt om det nye byggeri. Men Aars C er også et håndgribeligt bevis på, at arkitektur kan gøre en forskel.
Da man gik i gang med opgaven hos Krogh Madsen Arkitekter A/S i Aars, var man helt på det rene med den udfordring, som man stod over for. Nok var der tale om en stor og høj bygning, men den måtte ikke blive anmassende i gadebilledet. Det har sat sit præg på den arkitektoniske udformning af Aars C.
– Vi har tegnet bygningen, så facaden fremstår i tre lag. I gadeplan har vi stueetagen i tegl med butikker og kontorer. Derefter følger tre etager i puds, der er trukket ud over sokkeletagen. Øverst har vi en zinkbeklædt penthouse-etage, der er trukket tilbage, og ved de runde hjørner er den erstattet af solterrasser. Den øverste hvide kant kører kontinuerligt i hele bygningens længde, så huset nærmest slutter der. Resultatet er, at man ikke oplever byggeriet som femetagers, forklarer Kim Jensen, arkitekt maa og medindehaver hos Krogh Madsen Arkitekter.
Han peger også på de tre trappehuse i glas, der deler bygningen i fire dele, så den ikke fremtræder som en tæt flade af boliger. Effekten er tydelig, hvis man f.eks. går på det modsatte fortov.
– På trods af størrelsen har det været vores målsætning at give huset et let udtryk. Vi har balkoner med glasværn, og selvom Aars er domineret af rødstenshuse, er vores bygning lys. Jeg ser det som et positivt hus, der vil være sin egen tid bekendt. Byer opstår jo over tid, siger Kim Jensen.
Aars C er en bygning af sin tid. Står det til Vesthimmerlands Kommune og Aars Boligforening, må den også gerne – uanset den kritik, der har lydt undervejs – markere begyndelsen på fremtiden.