AAB, afd.50
Sjælør Boulevard 91-131
2500
Valby
Danmark
Boligområdet, som AAB Afdeling 50 er en del af, udgøres af otte boligblokke, der ligger med fire blokke placeret symmetrisk på hver sin side om en øst-vest-akse, mens langsiden vender ud mod Sjælør Boulevard mod øst med fin udsigt til Vestre Kirkegårds grønne arealer.
De nordligste fire blokke udgør AAB, afd. 50, mens de sydlige fire blokke drives af boligselskabet AKB. Helhedsplanen for hele området er udarbejdet af Domus Arkitekter A/S, der også er arkitekt på renoveringen af AAB, afd. 50, med Orbicon A/S på ingeniørsiden og B. Nygaard Sørensen A/S som hovedentreprenør.
To af blokkene er på fire etager, mens de to blokke ud mod Sjælør Boulevard er på otte etager. I alt rummede byggeriet før renoveringen 272 lejligheder spændende fra torumslejligheder på ca. 66 kvm til femværelses på ca. 114 kvm.
Projektet omfatter en totalrenovering og efterisolering af facader, efterisolering af loft og installation af ny boligventilation med varmegenvinding. Der er indblæsning i alle rum og udsugning i køkken og badeværelse. Facaderenoveringen har gjort det muligt at trække de nye ventilationskanaler uden at berøre boligerne indvendigt, mens selve ventilationsanlæggene er placeret på lofterne.
Alle lejligheder har fået nye køkkener, og alle faldstammer og stigstrenge til brugsvand er udskiftet. I forbindelse med facaderenoveringen har beboerne fået nye og større, delvist udeliggende opholdsaltaner. Områdets 24 mindste etværelseslejligheder er slået sammen vertikalt til 12 større boliger.
Der er bygget nyt fælleshus med mange faciliteter, og udearealerne har fået et stort løft med bl.a. en ny gennemgående gangsti fra det nærliggende gymnasium og HF.
– Den centrale del af projektet er facaderenoveringen. Bebyggelsen er opført uisoleret med massive ydermure af teglsten, hvilket kommunen på grund af et hul i lovgivningen har givet tilladelse til, selv om husene faktisk er opført i 1968-1970. Vindpåvirkningen og skift mellem varme og kulde har givet problemer med revnedannelser, især i de høje blokke, fordi de ikke var isoleret, og beboerne har oplevet kuldenedfald fra ydervæggene, forklarer Henrik Nielsen.
Ved at kombinere traditionel isolering med nye superisolerende materialer er det lykkedes at isolere facaderne op til moderne standard med en isoleringstykkelse på kun 200 mm. De oprindelige, og meget karakteristiske, gule teglfacader er blevet monteret med beslag, der bærer den nye facadebeklædning af lette, gule skærmtegl.
De eksisterende ti år gamle vinduer er blevet bevaret, men for ikke at begrænse dagslysindfaldet er vinduesfalsene blevet forsynet med nye skrå, udvendige lysninger, der formidler overgangen til den tykkere facade. Sammen med de lette, hvide altaner fremstår de renoverede facader helt nutidige og elegante, samtidig med at bebyggelsens oprindelige præg og identitet er bevaret. De eksisterende tagpaptage er bevaret, men lofterne er blevet forsynet med 300 mm efterisolering.
De oprindelige mindre indeliggende altaner er erstattet af nye udeliggende, større altaner med en fri dybde på 1300 mm udført i hvid fiberbeton.
De L-formede betonskaller er monteret på stålgalger, leveret af BM Steel Construction Copenhagen ApS.