DTU Campus Service
Energivej
2800
Kgs. Lyngby
Danmark
Minecraft. Dette forunderlige og konstant foranderlige computerspil, som vækker begejstring hos hovedsageligt drenge og unge mænd verden over. Her rives der bygninger ned og bygges op igen i timevis med virtuelle klodser, mens spillerne skyper eller facetimer med hinanden. Virkelighedens mini-minecraft ligger i Lyngby, nærmere betegnet hos DTU Campus Service i Kgs. Lyngby. Her har man sløjfet parkeringspladser og et stykke vej for at give plads til en ny bygning blandt de andre. Bygning 409 – DTU CAS. En bygning, hvor facade og indre er lige så kontrastrig som et par sikkerhedssko, der flirter med et par stiletter.
Bygningen er tegnet af Friis & Moltke A/S. Projektets hovedidé arbejder med at skabe en dynamisk bygning i et klart defineret arkitektonisk udtryk, som både står i kontrast til og i samspil med omgivelserne. Her er skabt et hus – et mini-minecraft, hvor man fortsat vil kunne bygge op og rive ned. Huset er nemlig også et testhus – et værksted.
Bygningen er udformet som et klart fritliggende rektangel, hvor klimaskærm og solafskærmning adskilles som enkeltelementer og bidrager til at udtrykke bygningens funktion. Som en Rubiks terning, der kan pusles i forskellige farvekombinationer, minder bygningens facade om denne matematiske terning. Dog ikke i et farverigt miks. Facaden er i højeffektive energi-glasfacader. De er både i vandrette og lodrette profiler og i forskellige størrelser krydret med kvadratiske glasprofiler og igen krydret med vinduespartier med aluminiumsprofiler – vinduer, der kan åbnes. Derudover har glasprofilerne fået vandrette striber af PictureIt, som printes på ruden på indvendig side – også i forskellige bredder, der gør, at man ikke umiddelbart kan kigge ind i bygningen og se, hvad den rummer. Hele “terningen” har fået en ramme af aluminium, og man får nærmest lyst til at holde denne bygning mellem sine hænder og forsøge, om glasprofilerne kan pusles i andre mønstre, som med Rubiks terning. Bygningen rummer fire indgangspartier – en på hver side, som naturligvis også fungerer som branddøre.
Den nye bygning er på 2.000 kvm med stueetage, mellemetage og 1. sal. Hvert indgangsparti har et lille vindfang, inden man træder ind i bygningen, hvor man bliver mødt af et kontrastrigt rum, der er alt andet end den mere forfinede facade. Her er råt og lidt som at træde ind i et værksted. Alle installationer er synlige, så loftet bugner af rør. Gulvet i stueetagen er et industrigulv fra Saint-Gobain Weber – et Weber Floor 4610, som er lagt af Lodbyg Entreprise A/S. Det flydende cementbaserede gulv er blevet pumpet ind og afrettet. Der er lagt dilatationsskinner ned, der deler gulvet i mindre flader for at minimere eventuelle revner i en ellers stor flade. Der er brugt ca. 12 tons flydende gulv på ca. 925 kvm. Efterfølgende har Lodbyg Entreprise A/S overfladebehandlet det grå gulv med PU Protect fra Saint-Gobain Weber, der beskytter overfladen, så der ikke så let kommer ridser og skrammer.
– Der har været et ønske om et industrielt look, og her får du samtidig et meget slidstærkt gulv. DTU har bevidst valgt at gå lidt på kompromis med trinlydskravene i stueetagen i forhold til på 1. sal, fortæller projektleder Brian Mikkelsen fra HHM A/S, der har været totalentreprenør på DTU CAS.
Det meget rå look giver et tankestrejf: Er den her bygning overhovedet færdig?