Grønnedalsparken afd. 17
Chr. Kolds vej
8660
Skanderborg
Danmark
Med støtte fra Landsbyggefonden har Skanderborg Boligforening højnet boligkvaliteten for beboerne i Grønnedalsparken betragteligt. Med en udskiftning af facader, altaner, tage, vinduer, indgange og badeværelser m.m., har beboerne været vidne til en markant forbedring af deres boliger.
KPF Arkitekter A/S har arbejdet med at skabe variation og nedbringe skalaen med skiftende materialer og imødekommende indgangspartier.
En helt ny landskabsbearbejdning af byMunch by – og landskabsdesign understøtter både den nye helhedsplan og giver plads til ophold mellem husene. Bebyggelsen består nu af 390 boliger, hvoraf 76 nu er omdannet til lejligheder med øget tilgængelighed, herunder elevator. Lejlighederne i stueplan har desuden fået en lille have, mens samtlige lejligheder har fået fornyet altanerne med mulighed for lukke den med glaspartier.
Grønnedalsparken var alt andet end grøn, da entreprenørvirksomheden Jørgen Friis Poulsen A/S tog fat på renoveringen af de mange boliger. Ud over at beplantningen var trist, var boligerne dårligt isolerede og viste sig også at være fyldt med bl.a. pcb i gummifugerne og betonen.
JFP har været på byggepladsen med op til ti mand til koordinering af arbejdet, således at beboerne mærkede mindst muligt til de mange forandringer i og omkring deres boliger. Afdelingen blev delt op i to etaper, hvilket har givet bedre mulighed for at høste erfaringer af arbejdet.
Facaderne var meget monotone og nedslidte og er derfor udvendigt blevet isoleret og efterfølgende skalmuret. Konsoller blev støbt på fundamentet, soklen isoleret – og så blev der naturligvis også lagt dræn. Arkitektfirmaet har valgt at anvende to forskellige typer tegl – der er en robust og stoflig flade, som også forbindes med venlige boliger.
Ud over de to typer tegl er der udført forskellige typer murværk, der tilsammen giver variation i oplevelsen af området. Vinduer og tage er skiftet, mens indgangspartierne har gennemgået en større forandring.
Facaden ved indgangen er blevet skåret helt væk og er erstattet med transparente partier i glas/aluminium. Indgangspartiet er trukket frem og indrammet af en hvid betonramme, der matcher de nye altaner. Med de nye, mere synlige indgangspartier brydes de langstrakte facader, og lys fra opgangen signalerer også tydeligt trygt og hjemligt indgangsparti. Lejlighederne har fået et bedre indeklima med bedre vinduer, isolering og ikke mindst genvex-anlæg med sug fra emhætte og de nye badeværelser.
Indgangspartier og altaninddækninger, som har været igennem gennemgribende fornyelse, er leveret af A.S. Facader A/S. Firmaet har været tidligt med i processen og haft et godt samarbejde med JFP gennem tre års arbejde, fortæller Per Vestergaard fra A.S. Facader. Opgaven har været ret omfattende med 51 indgangspartier, 52 kælderdøre og 400 altaner.