Grønttorvet Valby
Retortvej 23-105
2500
Valby
Danmark
Det spirer og gror på markedet for den danske hovedstads boligtilbud.
Det lejlighedsbyggeri, som for et par årtier siden var nærmest stillestående, er nu eksploderet i takt med stigende efterspørgsel fra 10.000 tilflyttere til Københavns bykvarterer – hvert år! Så i alle retninger er byggekranerne i gang med at rejse væggene til stuer, bad og køkkener til de nye københavnere. Det er præcis også, hvad der sker i Valby, hvor byens centrale handelstorv for frugt, grønt og blomster var placeret indtil for få år siden; men så flyttede grønttorvet hele molevitten til Copenhagen Markets i Tåstrup!
Derefter stod det 160.000 kvm store torv øde og forladt, men ikke længe! For driftige folk havde allerede fostret planerne for fremtidens Grønttorv: Et par tusinde boliger, der indrammer det nye bykvarters centrale park på 23.000 kvm med det særkende, at man her kan gå på opdagelse blandt spiselige frugter, nødder og bær – helt i grøntgrosserernes bedste tradition!
Blandt de tidligst færdiggjorte boliger, hvoraf nogle nu er overgivet til de nye beboere, er 83 lejligheder for bygherren Calum A/S og med JFP Jørgen Friis Poulsen A/S på broen som styrende totalentreprenør.
– Vi bygger både rækkehuse og etageboliger, oplyser Jørgen Friis Poulsen A/S, og det sker med få, enkle materialer og facader med et klart og stærkt udtryk, tilføjer totalentreprenøren i en udtalelse. Til de materialer hører murværk i basen, som gør facaden robust og med krav om et minimum af vedligeholdelse; herover følger en kombination af pudsede og beplantede facader, der øverst afsluttes med tagterrasser i rækkehuse og for etageboligernes vedkommende suppleres med uderum på altaner.
– Det er boliger i den høje standard, som den moderne familie forventer, og som er helt i tråd med den udviklingspolitik, som er lagt for Grønttorvet, konstaterer Calum A/S. Calum var et af de første udviklingsselskaber på banen, da Grønttorvet gik ud med sine jordtilliggender og et lokalplansprojekt med plads til 2500 nye boliger.
Det er i den aktuelle byudvikling i Hovedstaden ingen nem opgave at bygge boliger med individuel og markant personlighed i den strøm af boligenheder, som uden pause produceres af en stribe førende entreprenørvirksomheder efter idé og projekt fra toneangivende arkitekters tegnestuer: Murværket er uden for konkurrence den hyppigst valgte facade pga. sine beskedne vedligeholdelseskrav. I Calums projekt er der således også murværk, men vekslende med pudsede partier og ikke mindst de begrønnede facader.
Resultatet er brede penselstrøg på afvekslende facader med en historie om forskellige beboere i et samlende og forenende byrum.
Det er ganske godt udtænkt af bygherren sammen med sine rådgivere, arkitekten DSA Ark Studio med Strunge Jensen A/S som ingeniør.
Mens etageboligerne er i et enkelt plan – og fordelt i en ejendom på tre etager – så er de 24 rækkehuse i op til tre etager med indvendige trapper i asketræ fra Wood Step A/S.
Her blev valgt en af Wood Steps åbne trapper uden stød, med et lyst og transparent udtryk. Trapperne er med fint håndværkspræg – fremstillet udelukkende i træ med vanger og gelænder i bærende trækonstruktioner. Som specialist i netop trapper har Wood Step en holdning til sit produkt som et bærende motiv: