Havhusene
Krimsvej 5A-5C
2300
København S
Danmark
Området i nærheden af Amager Strand i den nordøstlige del af Amager har tidligere været et område præget af småindustri og værksteder med nærliggende parcelhuskvarterer og har ikke været betragtet som særligt attraktivt. Det er der blevet lavet om på med de senere års byudvikling, hvor nye boligkvarterer med arkitekttegnede byggerier er skudt op med stor hast.
Udviklingen tog fart, efter Amager Strandpark blev indviet i 2006, og metroens etape 3 i 2007 har givet grobund for nye boliger på begge sider af metrolinjen, da der nu pludselig kun er 7 min.s transport til Københavns Centrum og Kgs. Nytorv. Området er også blevet udviklet med nye skoler, fritidsaktiviteter og nye caféer, restauranter og indkøbsmuligheder samt ikke at forglemme akvariet Den Blå Planet.
Den nyeste tilføjelse til området er Havhusene, to markante bygninger i fem etager, der tilsammen rummer 25 lejligheder på fra tre til fem værelser i størrelser fra 96 kvm og op til 134 kvm.
– Arkitektgruppen har udviklet og bygget flere boligprojekter i det her område. Mest markant er Øresundstårnet, det store hvide tårn i 20 etager nord for Havhusene, som vi også har tegnet, fortæller sagsarkitekt Bjørn Mogensen fra Årstiderne Arkitekter A/S.
– På hver side af Havhusene ligger rækkehusbebyggelser, som Årstiderne har tegnet for Arkitektgruppen, og lige sydøst for ligger det runde boligtårn Twister, der også er et, Arkitektgruppen har stået for. Vi har haft et langvarigt samarbejde med dem omkring det her område, og vi har også forestået arbejdet med landskabet mellem byggerierne. I modsætning til masterplanen i Ørestad, som er meget åben, er der herude, i lighed med Nordhavn, meget fortættet med mindre afstand mellem bygningerne. Det meste af den gamle småindustri med små enetagesbygninger er blevet ryddet, så rent arkitektonisk var der ikke så meget eksisterende byggeri at forholde sig til, kun vores andre nye byggerier herude, siger Bjørn Mogensen.
Havhusene er to adskilte bygningskroppe med henholdsvis en og to opgange. Husene står helt enkelt og stringent som rektangulære volumener i hvid beton, men de kobberfarvede karnapper og altanforkanter giver bygningerne en nærmest smykkeagtig karakter.
– Vi har arbejdet med en helt hvid beton, men for at markere stueetagen og give den noget tekstur, har den fået en vertikalt riflet overflade, som er støbt med i elementerne, og som især opleves, når der er sol på facaderne. Vi har lagt kræfterne i karnapmotivet og altanerne med de afrundede hjørner. Den sydlige facade, som er mest eksponeret og synlig fra gaden, er den mest bearbejdede, hvor de små rundinger på altanerne skyder sig ud forbi karnapperne og giver karakter og mulighed for nogle moderne altankasser, så der med tiden gerne skulle blive lidt grønt på facaden. Mod nord er altanerne og karnapperne i samme plan og mindre markante. For at undgå, at altanforkanterne skulle blive for massive, stopper de et stykke oppe, og så er der et almindeligt stålværn med tynde balustre resten af vejen op. Vi har også arbejdet med farven på de udvendige vinduesrammer. Der, hvor de sidder i den hvide beton, er rammerne også hvide, men der, hvor de sidder i de kobberfarvede karnapper, er vinduesrammerne antracitgrå, forklarer Bjørn Mogensen.