Hillerød Kraftvarmeanlæg
Krakasvej 14
3400
Hillerød
Danmark
Hillerøds nye biomassefyrede kraftvarmeværk blender helt roligt ind i omgivelserne i industrikvarteret på Krakasvej. Et roligt udtryk på en naturligt meget lukket bygning, hvor det i højere grad er det indre end det ydre, som på mange måder er afgørende. For selv om bygningen er skarp og stilfuld i sit udtryk, så er skønheden netop, at kraftvarmeværket skal fyre med træflis, hvilket kommer til at reducere brugen af naturgas med ca. 25 mio. kbm og vil spare miljøet for et CO2-udslip på 57.000 ton om året.
Bygningen er opført i lys beton, mørkegrå (ral 7016) mineraluldspaneler og den røde logofarve, der kendetegner Hillerød Forsyning. Det er Europas største kraftvarmeværk, opført af internationale kræfter. Pro Montage A/S har leveret og monteret omkring 4.000 kvm mineraluldspaneler til facade- og vægbeklædning både ud- og indvendig af mærket Kingspan, der er produceret i Tyskland. Pladerne er sat op direkte i stålspær med skruer.
Hele administrationen og turbineafsnit er i ren beton for at afskærme for lyd. Selve kedelhallen og fliselageret er i en kombination af beton og facadepaneler.
Tvilum Landinspektørfirma A/S har foretaget de tekniske opmålinger af grundarealet, samt koordineret modullinjer og foretaget diverse afsætninger m.m.
Varmen fra det nye værk skal, sammen med kommunens andre varmeproduktionsanlæg, forsyne kunder i Hillerød, Skævinge, Gørløse, Meløse og St. Lyngby. Det nye anlæg i Hillerød indgår som en del af forsyningens strategi med i højere grad at satse på vedvarende energi i varmeforsyningen. Med det nye værk vil 75 pct. af varmen komme fra vedvarende energikilder.
Det er Dansk Halbyggeri A/S, der i et internationalt samarbejde med østrigske Polytechnik Luft- und Feuerungstechnik GmbH står bag opførelsen af det nye anlæg.
Dermed har det nye biomassefyrede kraftvarmeværk været en international byggeplads med leverancer fra hele Europa. Det er første gang, at Dansk Halbyggeri A/S har været involveret i så stort et værk.
– Bygningen er udført i ekspresfart, samtidig med at maskinleverancen er bygget på stedet. Så her har været som i en myretue af bygningsfolk og maskinfolk, fortæller salgs- og projektdirektør Henrik Madsen, Dansk Halbyggeri A/S.
Vel at mærke fra forskellige lande fra hele Europa. Og netop de erfaringer kan Dansk Halbyggeri A/S tage med sig.
– Danske håndværkere er nok de største afstikkere i forhold til andre europæiske lande. Vi lægger rigtigt meget ansvar over på vores folk og spørger dem også til råds i modsætning til i mange andre lande, hvor håndværkerne mere gør, hvad de får besked på – uden at stille spørgsmål. Så det er klart, at det også har været en udfordring med flere nationaliteter på byggepladsen.
I processen med projekteringen af det nye kraftvarmeværk har der også været andre udfordringer. Der har været forholdsvis kompliceret grundvandsforhold, hvor undergrunden på byggepladsens viste sig at indeholde en del mere grundvand end først antaget.
– Det blev løst ved at sætte spunsvægge op i hele byggefeltet, så vi kunne sænke vandet i hele byggeperioden. Grundvandssænkningen har været nødvendig for udførelsen af de 6 m dybe kældre, forklarer Henrik Madsen.