Struer Boligselskab, afd. 1
Ølbyvej 32-72
7600
Struer
Danmark
Beliggenheden på den grønne, skrånende grund med udsigt over Limfjorden har altid været misundelsesværdig. Men de hidtil ensartede og utidssvarende boligblokke i Struer er nu erstattet af helt nye og varierede blokke i forskellige plan, i perfekt samspil med landskabets karakter.
– Det vigtigste for os var at omdanne boligerne og afdeling 1 som helhed til et varieret og fremtidssikret, bæredygtigt niveau, som kan danne en tryg, attraktiv og funktionel ramme om forskellige beboertypers livscyklus og individuelle behov og samtidig sikre boligselskabet fuld udlejning et godt stykke ud i fremtiden, fastslår forretningsfører Jens Østergaard fra Struer Boligselskab.
– Resultatet ser jeg som yderst vellykket. Hvor vi før havde 12 ensartede, nedslidte boligblokke med 235 lejligheder, står vi nu med en varieret sammensætning af fem blokke på tre-fem etager og seks rækkehuse i et og to plan, omfattende i alt 184 lejligheder af forskellig størrelse. Stisystemet er forbedret, og der er etableret adgangsvenlige, niveaufrie forhold og fuld tilgængelighed med elevatorer til hver opgang i etageblokkene. Stilmæssigt er blokkene genkendelige, selv om de er genopført fra soklen. Dog er tagene nu blevet flade i stedet for de hidtidige saddeltage, af hensyn til byggeriets højde. Udsigten over det grønne landskab og vandet er lige så smuk som før.
– Lejlighederne er alle lyse og venlige kvalitetsboliger med syd- eller vestvendte altaner, HTH-køkkener og moderne badeværelser leveret af ModulBad. Der er i videst muligt omfang taget hensyn til reglerne for boligsikring ved tegningen af lejlighedsplanerne, og man har nu forbedrede muligheder for at udse sig en lejlighed, der passer til behovet, idet der er kommet større variation i udbuddet. Alle boligerne er med indbygget lavt energiforbrug, hvilket både er bæredygtigt og en økonomisk fordel for lejerne, ligesom individuelle ventilationsanlæg og dermed indeklimaet generelt er stærkt forbedret i forhold til tidligere, siger Jens Østergaard.
Pluskontoret Arkitekter har været med i projektet, siden helhedsplanen blev udarbejdet for området. Bent Madsen, partner hos Pluskontoret Arkitekter, fortæller:
– Idéen begyndte som et renoveringsprojekt, men de økonomiske beregninger og de eksisterende boligblokkes tilstand pegede hurtigt i retning af, at det ville være bedre at bryde ned til soklen og genopføre. Derudover havde man fra starten en forestilling om genanvendelse af materialer, men bl.a. fordi byggeri fra den tid indeholder miljøskadelige elementer, valgte man i stedet et rent nybyggeri, hvilket Landsbyggefonden godkendte. Placeringen er som før, og stilmæssigt er bygningerne opført i respekt for kvarterets historie og hidtidige udtryk. Opgaven var at skabe en arkitektur, som både gentænkte bebyggelsen og respekterede stedets identitet. Den klassiske, røde teglfacade mod Ølbyvej går igen fra før, mens bebyggelsen åbner op indadtil, ved at der er tilføjet hvide partier som kontrast ved altaner og vinduespartier, fortæller Bent Madsen og tilføjer: