Professionshøjskolen Metropol (2017)
Sigurdsgade 26-34
2200
København N
Danmark
Professionshøjskolen Metropol i København samler 16 forskellige grunduddannelser og en række efter- og videreuddannelser bredt inden for sundhedsområdet.
Metropol har omkring 10.000 studerende fordelt på flere campusser. Med projektet for Metropol i Haraldsgade har det være tanken at skabe sammenhæng mellem den store palet af professionsuddannelser med fokus på nye aktiviteter og samarbejder. Projektet har åbnet campusområdet mod Sigurdsgade og omfatter både byrummet, uderum og tre konkrete bygninger.
Bygning A har ved en total indvendig ombygning og miljøsanering fået nye laboratorier, undervisningslokaler og åbne studiemiljøer.
Bygning F, Praksishuset, er blevet totalt ombygget indeni og har fået tilføjet en ekstra etage. Huset er indrettet med en række simulationsmiljøer, hospitalsgang, fødegang, ældrebolig osv., hvor de studerende kan træne i realistiske omgivelser.
Bygning B er en nybygning med karakteristiske facader beklædt med cortenstålplader. Den rummer ny kantine, køkkener, laboratorier og studiepladser.
Projektet giver, ud over de nye faciliteter, Metropol en ny arkitektonisk identitet og synlighed.
– Vi startede med en fem måneder lang programmeringsfase, hvor vi udarbejdede byggeprogrammet i samarbejde med brugerne, som kommer fra en lang række fag, der er både laboranter, bioanalytikere, jordemødre og ernæringsuddannelser, så vi skulle have styr på de mange faglokaler. Bygning A er især til laboranterne, Praksishuset bruges blandet af jordemødre og sosu’er, mens den nye bygning B er til ernæringsuddannelserne og bioanalytikere, men de generelle undervisningslokaler kan i øvrigt bruges af alle, fortæller sagsarkitekt Rune Bech fra Kant Arkitekter.
– Det har været en spændende og udfordrende opgave, fordi vi har haft et lille byggepladsareal at arbejde på. I bygning A byggede vi nye undervisningslokaler og laboratorier på de øvrige etager, mens laboratorierne på 2. sal skulle fungere normalt, og i bygning F har vi gennembrudt og forstærket dækkene, fordi vi skulle have to ståltrapper, en ny elevatorkerne i beton og to stabiliserende betonvægge op igennem huset. Øverst har vi lagt en ekstra etage på, som er opbygget af stålrammer og præfabrikerede tagelementer, der er blevet hejst på plads, fortæller projektchef Bjarne Andersen fra hovedentreprenøren Elindco Byggefirma A/S.
– Den største udfordring har nok været al teknikken – at få CTS-systemet, dvs. styringen af varme, luftudskiftning osv., til at fungere i sammenhæng med de andre bygninger. Laboratorierne i A og B er forsynet med mange installationer i form af afløb, varmt og koldt vand, demineraliseret vand, gas, vakuum og ilt. For at holde styr på alle de installationer og undgå kollisioner, bruger vi et program, der hedder Solibri, hvor vi henter de tekniske filer fra Revit ind, siger Bjarne Andersen.
De grundlæggende betonkonstruktioner, hele råhusets bærende kerne i form af bagmure, skillevægge, søjler, bjælker og huldæk i den nye bygning B, er produceret og monteret af Thisted Fjerritslev Cementvarefabrik A/S.