Hørkær parcel A
Glødelampen 1-9
2730
Herlev
Danmark
På den såkaldte glødelampegrund på Hørkær i Herlev, hvor Philips tidligere producerede glødepærer, har en helt ny bydel med over 300 almene boliger rejst sig. Projektet er resultatet af et meget utraditionelt samarbejde mellem de tre almennyttige boligselskaber Herlev Almennyttige Boligselskab v/DAB, Boligforeningen 3B og Herlev Boligselskab v/KAB.
De tre boligselskaber har i fællesskab købt grunden og opfører i alt seks forskellige byggerier fordelt på 14 byggefelter, der alle er tegnet af anerkendte arkitektfirmaer.
Byggerierne er alle energirigtige, og indeholder flere forskellige typer boliger, der med rimelige huslejer skal appellere til et bredt udsnit af beboere. Husene ligger meget tæt, men har hver deres karakteristiske udtryk, der sammen med de omhyggeligt planlagte udearealer skal sikre liv og variation i det nye område. Alle byggerier opføres samtidig, og vil derfor også blive taget i brug nogenlunde samtidig.
Den nye bydel ligger mellem Ring 3 og S-banen og forbindes mod nord med Herlev centrum med en cykel- og gangbro, der fører over S-banen.
Den nordligste del af området, kaldet Spindekrogen, rummer Parkhusene, der er opført af NCC for Herlev almennyttige Boligselskab v/ DAB, og tegnet af Vilhelm Lauritzen Arkitekter i samarbejde med COWI og Henrik Jørgensen Landskab as.
Parkhusene består af fire bygninger på hver fire etager med i alt 55 boliger fordelt på 5.200 kvm. Bygningerne ligger løseligt fordelt omkring en fælles adgangsvej og et fælles gårdrum. To af bygningerne lukker desuden stort set af for den nærliggende S-bane både visuelt og lydmæssigt.
De fire bygninger har meget forskellige planløsninger, alle med fløje og fremspring, der opløser den enkelte bygningskrop i noget mindre massivt.
- Det skaber ikke alene stor varia
-tion i oplevelsen af området, men gør det også muligt at opfylde et af hovedsigterne med projektet, fortæller sagsarkitekt Maria Haremst fra VLA, nemlig at samtlige lejligheder får optimale udsigts- og lysforhold, uanset deres størrelse og placering.
- Der er bygget meget tæt, men tætheden er med til at skabe en form for urbanitet, hvor man er tæt forbundet med sine omgivelser, siger Maria Haremst.