Skovvang Plejecenter
Poppelvænget 2
3450
Allerød
Danmark
Mange plejeboliger er i en årrække blevet placeret sådan lidt ude i periferien i lokalområderne – dog tæt på natur, fuglefløjt og ro. Spørgsmålet er, om man som gammel ikke hellere vil have lidt ‘støj’ omkring sig – også set i lyset af, at hørelsen og synet måske ikke når de samme højder, som i de yngre dage.
I Allerød har man opført et nyt plejecenter med navnet Skovvang – også det ligger tæt på natur og altså masser af grønt. Men det ligger også tæt på Skovvangsskolen, hvor glade skolelever i hverdagen er med til at skabe liv, samt indkøbsmuligheder og offentlig transport. For mange en central placering med kort afstand til vigtige hverdagspunkter, der gør det muligt at blive integreret i lokalsamfundet.
Byggeriet er generelt opført med bagmure og etagedæk i beton/letbeton og facader i lyse tegl. Teglfacaderne er endvidere suppleret med facadepartier med træbeklædning, vindues- og dørpartier er i en dæmpet grøn nuance. Samlet giver det byggeriet et nordisk, moderne look, der passer godt ind i omgivelserne. Det er et byggeri, der er forfinet uden at ‘larme’, og som fremstår elegant og klassisk.
Tagene er udført som flade, grønne tage i varmtagskonstruktion på beton/letbetondæk, suppleret med solceller. Derudover er der opmagasinering af regnvand i bassiner. Byggeriet udføres i lavenergiklasse 2015, der gør, at energiforbruget bliver meget lavt.
Anker Hansen & Co. A/S har været hovedentreprenør på byggeriet.
- Det er et gennemtænkt plejecenter, hvor samarbejdet har fungeret optimalt. Kun de vejrlig forhold har skabt nogle udfordringer i forhold til at få det færdigt til tiden, fortæller projektchef hos Anker Hansen & Co. A/S, Thomas Kristensen.
Når man træder ind i plejecenteret er det i en stor dobbelthøj hall, der giver plads til fælles arrangementer og skaber luft i byggeriet. Her skal stå et stort flygel, oplyser virksomhedsleder på Skovvang, Kirsten Valentinsen – og ellers ikke så meget andet, da området her netop skal være luftigt og sikre en indbydende velkomst. En trappe med glasværn giver adgang op til første sal, hvorfra der også er kig ned i den store hall. Der er naturligvis også mulighed for at tage elevatoren, som er et krav til byggeriet. Værd at bemærke er endvidere til højre for indgangen udvendig. Her danner teglstenen en mønstret væg, da de er drejet ud i stedet for en plan facade.