Isbjerget
Mariane Thomsens Gade
8000
Aarhus C
Danmark
Som sejlende til Aarhus by får man en oplevelse af havnen som et sted i forvandling. På kanten af kajen står Isbjerget med 11 spidser og blå altaner og peger på en bydel, hvor udsigten og lyset er en næsten ubegrænset boligkvalitet. Bevæger man sig tættere på Isbjerget begynder den massive form at opløse sig, særligt mod øst og syd, hvor lyset og udsigten hentes. Der er noget fremmedartet ved byggeriet, der virker meget stærkt i sin helhed som Isbjerg – køligt, skarpt og lidt uforudsigeligt. Arkitektonisk er Isbjerget meget konsekvent designet ned til mindste detalje med blik for den skulpturelle helhed og ønsket om udsigt og lys. Særligt fascinerende er ‘opløsningen’ fra den massive sokkel til de himmelstræbende spidse tage. De lette, udkragende altaner understreger dette motiv, med deres gradvise lysere blå farve opefter i byggeriet.
Fra at have været en betonflade med containere er den nye bydel i Aarhus, kaldet Aarhus Ø, et byggekaos med efterhånden også en del beboere. Der begynder at tegne sig et billede af en anden urbanitet med en anden type offentligt rum. Boulevarder og kanaler bliver anlagt, og kajkanten indtages bl.a. med Strandbaren.
Isbjerget ligger på sin egen ø på en bastion, der åbner ned mod vandet med et elegant trappeanlæg. Infrastrukturen i Aarhus Ø sikrer en afstand mellem boligbebyggelserne, mens de enkelte bebyggelser er tætte som byens karréstrukturer. Mens traditionelle boligbebyggelser forholder sig meget til gaden, spiller den særlige beliggenhed på kajen en stor rolle, hvorfor Isbjerget er tænkt som en bebyggelse på netop dette sted. Den slutter sig om sig selv og fungerer som en solospiller på den store flade, i hvert fald så længe bydelen ikke er endeligt udbygget.
De første skitser til det, der senere er blevet kaldt Isbjerget, blev til i 2006 i et samarbejde mellem fire arkitektfirmaer og en lokal developer. Finanskrisen trak projektet i langdrag og en anden bygherre, PensionDanmark, overtog projektet og den oprindelige idé om det opløste volumen med de spidse tinder. På et tidspunkt i processen blev det klart for de skabende arkitekter, at den boligbebyggelse der var opstået ud af bestræbelserne på at skabe udsigt og lys, helt klart var et isbjerg, og herefter er det udtryk blevet forstærket.
Arkitekt og partner i Cebra A/S, Mikkel Frost, fortæller: - Isbjerget, som er blevet et fascinerende og ikonisk byggeri for havnearealerne i Aarhus, er opstået ved et samarbejde mellem danske og udenlandske arkitektfirmaer og er ikke én mands værk. Det globale afsæt fortæller noget om byens moderne tilgang til udvikling og vilje til at få opført nogle epokegørende boliger. Fra den første version af Isbjerget til det netop indviede byggeri er der sket mange ændringer, men Isbjerget som brand står stærkt tilbage.