Trylleskoven II
Trylleskov Allé 12
2680
Solrød Strand
Danmark
I det gamle naturområde Trylleskoven ved Solrød Strand, på kanten af Greve mod nord, er man ved at etablere et helt nyt byområde. Bebyggelserne på det 37,7 hektar store areal placeres på ”øer”, der hæves lidt op over det omgivende landskab.
Enkelte bygninger kommer til at rage op i fire etager plus penthouse, og der er også udlagt 40 grunde til parcelhuse. Hovedparten af byggerierne bliver dog forskellige typer lavere etagebyggerier, tæt-lave byggerier og dobbelt- og rækkehuse. Også ejerforholdene bliver meget blandede. Der er således både ejerboliger, privat udlejning, andelsboliger og almene boligbyggerier.
Når området er færdigudviklet kommer det til at rumme omkring 750 boliger. Allerede nu er der åbnet en dagligvarebutik, og centralt i bydelen ligger den nye integrerede daginstitution Tryllehytten. Den nærliggende Munkekærskole er inden for nem cykelafstand. Der bliver etableret otte søer i området, og selve Trylleskoven er få minutters gang væk. Bydelen er desuden tæt på motorvej. Nærmeste S-station er Solrød Strand to kilometer væk, men der arbejdes på at anlagt en ny station i bydelen.
Et af de nyeste byggerier i Trylleskoven er 71 almene boliger i projektet Trylleskoven II, der er opført i totalentreprise for Domea af Dansk Boligbyg A/S. Byggeriet er tegnet af TNT arkitekter A/S med Oluf Jørgensen A/S som ingeniør. Øen, som de otte bygninger ligger på, er oval i formen og hævet ca. en meter over det omgivende terræn.
– I forhold til det oprindelige skitseprojekt, har vi blandt andet henlagt al kørsel til den ene side af øen. Der er parkeringsplads til alle boliger, men selve boligområdet er bilfrit. Hovedgrebet har været at centrere bygningerne om et torv i midten. To bilfri gågader, der ligger vinkelret på hinanden, fungerer som hovedakser i byggeriet. Ind mod torvet har vi fire opgangshuse i op til tre etager, og så trapper vi ned til to etager ud mod periferien. Der er også tre mindre punkthuse, og mod nordøst har vi et fælleshus med tilhørende køkken, depotrum værksteder og viceværtkontor, fortæller sagsarkitekt Kaja Moe.
Husene er helt enkle med kubiske former og rette vinkler, men der er kælet for detaljerne. De murede facader fremstår med tre forskellige farver tegl i varme, rødlige nuancer. De udvendige alukapper på døre og vinduer kommer også i tre forskellige farver – sort, rødbrun og lys grå, således at hver farve tegl er matchet op med en kontrasterende farve vinduer og døre.
Udvendige altangange og altaner i galvaniseret stål giver også spil i facaderne. Ud over etagespringene er der også forskydninger i plan i flere af bygningskroppene og mellem de enkelte blokke i bebyggelsen, som hele tiden åbner op for nye, tværgående kig gennem bebyggelsen.
– Vi har bygget inden for rammebeløbene for almene bygninger, og vi har haft en stram lokalplan at arbejde med, så det har været et stort arbejde at få det hele til at hænge sammen med kommunens ønske om at skabe et virkeligt kvalitetsbyggeri, fortæller partner i TNT arkitekter Eigil Madsen.
– Da vi bygger efter almennyttigloven, er de største boliger på 115 kvm og gennemsnittet på højst 90 kvm, men vi har også nogle helt små etværelsesboliger på ca. 40 kvm, som er egnet til f.eks. studerende eller flygtninge. De små boliger ligger i stueetagen med lejligheder i to etager ovenpå. Alle lejligheder er gennemlyste og med gode dagslysforhold, og de fleste har enten altan eller en lille terrasse i stueplan, forklarer Eigil Madsen.