Candynavia
Bavnehøjvej 22
8600
Silkeborg
Danmark
Grossistvirksomheden Chokodan fra Struer har opført nyt domicil til datterselskabet Candynavia. Domicilet er beliggende i den såkaldte erhvervskorridor ved Silkeborgmotorvejen, hvor Chokodan for nogle år siden erhvervede en større grund for 4,5 mio. kr.
Det nye byggeri omfatter en administrationsbygning på cirka 600 kvm, der er udformet som en cirkelbygning, samt et lager og pakkeri på cirka 3.600 kvm. Dertil kommer depot samt omklædningsrum og badefaciliteter.
Det nye byggeri skal danne rammen om aktiviteterne i Candynavia, som Chokodan opkøbte tilbage i 2013. Når udgiften til grunden regnes fra, har moderselskabet investeret godt 40 mio. kr. i det nye domicil, hvor der er gjort plads til alle de søde sager, som det Silkeborg-baserede datterselskab forhandler.
Byggearbejdet er udført i hovedentreprise, og arkitektydelserne er leveret af Laban Arkitekter, mens ingeniør på byggeriet er Stokvad Rådgivende Ingeniører. Her fortæller partner og projektleder Henrik Krogh Sloth, at virksomheden blev kontaktet af Laban Arkitekter, der gerne ville have dem med på opgaven.
– Der forelå et klart skitseprojekt fra arkitekten, og med afsæt i det gik vi i gang med at lave en konstruktionsmodel. Vi har tidligere lavet flere runde bygninger her i virksomheden. Det ser nemt ud, men det kan godt rumme en række udfordringer, siger Henrik Krogh Sloth.
Den første udfordring er på selve byggepladsen. Når man bygger firkantet, er håndværkerne godt hjulpet af de lige linjer, forklarer han. Men det forholder sig ganske anderledes, når der skal bygges rundt.
– Vi tænker rigtig meget på, hvordan vi kan hjælpe folkene, der står ude på grunden og skal udføre byggeriet. Når vi skal opføre et rundt hus, har vi jo ikke et kvadratisk system. Vi tager i stedet udgangspunkt i centrum, og så måler vi inde fra og ud. Stålsøjler og stålspær placeres i radiuslinjer. På den måde får vi sat bygningen af, forklarer Henrik Krogh Sloth.
Til Candynavias cirkelbygning lagde ingeniørfirmaet 24 modullinjer fra centrum og ud til det punkt, hvor bygningens inderste facade skulle stå.
– På et rundt hus har vi brug for styring, så kunsten var at være skarp på de 24 linjer rundt fra centrum. De var styrende for arbejdet med jord, beton og stål. Både hvor fundamentet skulle placeres, og hvor stålsøjlerne skulle stå. Senere i processen var det i de 24 modullinjer, at gulvets og loftets sammenføjninger skulle laves, forklarer Henrik Krogh Sloth.
Han fortæller, at mellem de 24 modullinjer er facadestykkerne med vinduer helt lige. Det vil sige, at den nye administrationsbygning i virkeligheden slet ikke er rund.
– Vi har bygget en 24-kantet bygning, som arkitekterne har udformet, så den snyder øjet. Når man kigger på bygningen, ser man et rundt hus, men i virkeligheden er det kun den udvendige sternkant, der er ægte rund.
Under hele processen har Stokvad haft meget fokus på temperaturen i bygningerne. Både i lagerhallen til konfekturevarer og i administrationsbygningen med de store vinduespartier.
– I hallen til opbevaring af chokolade og anden slik kan det godt være svært at styre temperaturen i 11 meters højde, og vi vil ofte have forskellige temperaturer ved loft og gulv. Derfor er lagerhallen indrettet, så der er mulighed for køl. Anlægget aktiveres af sensorer, der slår ud ved en vis temperatur. Det gør sig især gældende i afdelingen for chokolade, siger Henrik Krogh Sloth.