Rygaard Park
Rygaard Park 2-68
9400
Nørresundby
Danmark
Lindholm Brygge har det hele. Nede for enden af vejen glider Limfjorden forbi. Nogle få minutters gang mod vest krydser man Lindholm Å, hvor kano- og kajakklubben holder til, og hvor et stort rekreativt område folder sig ud. Mod øst ligger Kulturbroen. På den kan cyklister tørskoet krydse fjorden, og hvis man ikke orker at trampe i pedalerne, gør nærbanen holdt ved den lokale station.
Lindholm Brygge lyder som en rigtig perle, og det er den også. Men sådan har det ikke altid været.
Bydelen Lindholm, umiddelbart vest for Nørresundby, har i de seneste 20 år gennemgået en markant forandring. Her lå tidligere Dansk Andels Cements kæmpemæssige fabriksanlæg med tilhørende kridtgrav og egen havn. Fabrikken blev grundlagt i 1911 og var i en lang årrække områdets altdominerende arbejdsplads. Den prægede udviklingen i Lindholm, hvor der blev bygget almennyttige boliger til mange af de godt 2.000 arbejdere, som fabrikken beskæftigede i sin storhedstid, men også butikker, en biograf og en kirke.
Lindholm var helt bogstaveligt en grå forstad til Aalborg. Cementstøvet lå overalt, og ingen, der passerede gennem området, kunne være i tvivl om, hvad man her levede af. Det varede frem til 1975, hvor der blev slukket for de store cementovne. I næsten 25 år lå det forladte fabriksområde øde hen. Så lang tid skulle der gå, før man for alvor så mulighederne i den attraktive beliggenhed ved Limfjorden.
I de seneste 20 år har en spændende bydel rejst sig på ruinerne af den nedlagte fabrik, hvor man i dag finder boliger, erhverv og uddannelsesinstitutioner. Det er alt sammen en medvirkende årsag til, at Lindholm har fået sin egen nærbanestation, hvilket kun har gjort området ved bryggen endnu mere attraktivt.
Ejendomsudvikleren Calum A/S ejer en større grund på området, hvor virksomheden blandt andet har opført rækkehuse, ungdomsboliger og et ti etagers højt hus. Senest har man færdiggjort opførelsen af seks boligblokke i fire og fem etager med i alt 135 lejligheder. Projektet er forløbet i to etaper, der har været forskudt et par måneder i forhold til hinanden.
Byggearbejdet er udført i totalentreprise af HP-Byg A/S, og rådgivningsydelserne er varetaget af Akademiingeniør Svend Poulsen A/S.
– Vi gik i gang med projekteringen den 1. januar 2018, og medio april samme år gik vi i jorden, fortæller projektchef Jørgen Bundgaard Jensen fra HP-Byg.
– I Byggefelt 1 har vi opført tre blokke med i alt 70 lejligheder, og i Byggefelt 2 har vi opført tre blokke med 65 lejligheder. Boligerne er to- og treværelses, og de har enten altan eller terrasse. Vores totalentreprise omfatter desuden et redskabsskur til hver lejlighed beliggende i terræn.
Jørgen Bundgaard Jensen fortæller, at HP-Byg selv har varetaget fundament- og råhus-entreprisen samt entrepriserne på snedker-, tømrer- og murerarbejdet. I kraft af at byggeriet af de to etaper har ligget forskudt for hinanden, har man på den anden etape haft glæde af de erfaringer, som man høstede under arbejdet på den første etape.
– Vores største udfordring har nok været den beton, der lå i undergrunden. Den stammede fra store skorstene og andre bygningselementer på den gamle cementfabrik. Arbejdet med at fjerne betonen forsinkede processen i en periode, men vi fik efterfølgende skruet op for hastigheden, så vi indhentede det tabte og kom i mål til tiden, siger Jørgen Bundgaard Jensen.