Helsingør Stadion
Gl Hellebækvej 65
3000
Helsingør
Danmark
Det er nok for meget at sige, at Nyt Helsingør Stadion rent udseendemæssigt smelter sammen med de eksisterende idrætsfaciliteter, der bl.a. tæller Helsingør Hallen på Gammel Hellebækvej. For det gør det nye stadion ikke. Helsingør Hallen er en midaldrende sag, der tidligere på året kunne fejre 50 år. Og selv om det jo ingen alder er, så ser hallen ud som om, den har ladet stå til i løbet af de 50 år. Det bliver ikke mindre tydeligt, når der så flytter en ung og muskuløs sag, som Nyt Helsingør Stadion, ind ved siden af. Kontrasterne klinger, som lyden af to krystalglas mod hinanden versus et øl-plasticbæger, der bliver trådt på, efter det er tømt. Det er selvfølgeligt muligt at ændre, da området kan videreudvikles og udvides med byens borgere over tid.
Det er Helsingør Kommune, der har opført det nye stadion, som har førstedivisions status. Det havde byens hold FC Helsingør også indtil forrige sæson, hvor klubben måtte rykke ned i andendivision. Det var andet år i træk, at byens stolthed måtte en tak nedad. Stadionet skal dog ikke kun benyttes til eliten, men også til breddesporten alle ugens dagtimer. Det er fodbold og fællesskab. Det nye stadion erstatter det snart 100 år gamle stadion på Nordre Strandvej, der skal udvikles til boligformål.
Det nye stadion er med overdækket tribune med 1.000 siddepladser og har en kapacitet på 4.000 tilskuere. Totalrådgivningen er varetaget af Nova 5 arkitekter i samarbejde med Elkiær + Ebbeskov, Møller & Grønborg arkitekter har været landskabsarkitekter og Lyngkilde rådgivende ingeniør. Cubic Group A/S har varetaget byggeledelse og arbejdsmiljøkoordinering, mens byggearbejderne er udført af B. Nygaard Sørensen som hovedentreprise.
Nova 5 arkitekter har med Nyt Helsingør Stadion forvandlet deres ideer til et stadion, der glider ind i landskabet uden at blive en klods midt i det hele. Her er skov og golfbaner, den gamle hal og natur.
– Vi har udnyttet det terrænspring, der var i forvejen, så stadionet føjer sig efter naturen. Det betyder, at stadionet har en nedsænket arena med alle omklædningsfaciliteter, der delvis ligger i kælderniveau ud mod banen og altså også i baneniveau, fortæller projektleder Thomas Dahl, Nova5 og fortsætter:
– Vi har lavet et åbent rum, der samtidig er lukket for at skabe den intimitet, der skal være i et stadion. Og så har vi ønsket at skabe noget let – næsten med en pavillonagtig karakter. Vigtigt har også været, at stadionet rummer elementer, der gør det muligt at bygge ud på sigt til Superliga.
Den hvide tribunebygning er med loungeområde, omklædningsfaciliteter, kontorer, kommentatorboks og integrerede kioskfunktioner i hver ende af bygningen samt billetsalgsluge. Enkelt og præcist. Set oppefra er bygningen nærmest bananformet med runde ender, der giver bygningen en blød form, der adskiller sig fra den firkantede fodboldplæne. Bygningen er spejlet om sin egen akse, og det giver to identiske fløje. Udefra runder den mere end inde på selve stadionet. Ståpladserne på den modsatte side er også i let en buet form og har altså samme udtryk som tribunebygningen. Fra tribunebygningen fortsætter et kraftigt, hvidt trådhegn hele vejen rundt som et selvstændigt element, der rammer stadionet inde. 179 hvide stolper med lys på toppen følger med vejen rundt, mens fire 35 meter høje hjørnestandere sender ”firkantet” LED-lys ned på banen. Det betyder, at LED-belysningen er designet til at holde lyset inden for banen, så lysforureningen af omgivelserne bliver mærkbart nedsat.