Hørkram Schulz Food Service

:
juni 2008
B A Facader har udført glas/alu i Schüco-profiler – her ved hovedindgangen. Foto: Jan Knudsen
Hørkram Schulz med den fremskudte gavlfacade vendt mod syd med motorvejsnet og ådal i synsafstand. Foto: Jan Knudsen
Jena Stålindustri har bl.a. leveret og monteret disse 12 slusehuse af tysk fabrikat. Foto: Jan Knudsen
HB Trapper & Stål har leveret denne halvsvingstrappe i stål med trætrin, der forbinder reception og administration med kantine. Foto: Jan Knudsen
GPP Arkitekter har imødekommet bygherrens ønsker om lysindfald. Her I form af et lodret glasparti ved siden af en ledhejseport fra Jena Stålindustri. Foto: Jan Knudsen
Hallerne bæres af betonsøjler og TTS-elementer fra Spæncom. Foto: Jan Knudsen
previous next

Det lyse lager

Fødevaregrossisten Hørkram Schulz har fået præsentabelt vestdansk domicil på en vanskelig grund mellem motorveje og ådal

Byggefakta

Hørkram Schulz Food Service
Torshøjvej 59
8362 Hørning
Danmark

Bygherre:
HøKa Ejendom Vest ApS
Arkitekt:
GPP Arkitekter A/S
Totalentreprenør:
Raunstrup A/S
Ingeniør:
Moe & Brødsgaard A/S
Andre aktører:
Enghave Projekt A/S, Raunstrup A/S
Areal:
10000 kvm.
Byggesum: 
66 mio. kr.

Foto: Jan Knudsen

Skal der være vinduer i produktions- og lagerhaller? Ja, det skal der, hvis hensynet til medarbejdernes trivsel spiller en rolle for ledelsen. Det gør det hos Hørkram Schulz Food Service, en af de største danske totalleverandører til restaurant-, storkøkken- og kantinesektoren.

- Bygherren har været en aktiv medspiller med forslag til udformningen og har vist, at man udover at interesse sig for virksomhedens indtjening har ønsket sig et smukt hus, som de ansatte kan være stolte af at arbejde i. Der er flere æstetiske detaljer, end man normalt ser i et funktionelt betonet erhvervsbyggeri med strenge krav til logistik. Overordnet set afspejler huset en fin balance mellem hvide betonvægge og sorte kontrastelementer og mellem det tunge og det lette, siger Carsten Gjørtz, medindehaver af GPP Arkitekter A/S i Århus, der har tegnet huset i Kolt ved Hørning.

Ideel placering

Omgivelserne i dette industriområde tilgodeser såvel det funktionelle som det naturæstetiske. Placeringen mellem de to motorveje ind til og rundt om Århus er ideel for Hørkram Schulz’ 25 køle- og lastvogne, der hver nat fragter friske varer ud til de professionelle kunder i Vestdanmark. Og fra kantinen og administrationens glasfacade og fra de mange kighuller i lagerdelen har medarbejderne et storslået overblik over Illerup Ådal, der nærmest er verdenskendt for sine jernalderfund.

Bygherren ønskede at flytte fra et utidssvarende byggeri i det nærliggende Solbjerg. Raunstrup Entreprise A/S havde grunden og projektet, som endte med at blive det foretrukne, og Raunstrup blev efterfølgende udpeget som totalentreprenør i en partnering-lignende byggeproces. GPP Arkitekter og Moe & Brødsgaard blev tilkoblet som rådgivere med A/S Ajcon i en specialrolle som den, der projekterede og udførte udformningen af de avancerede lager-, køle- og frosthaller.

- Bygherren har med beliggenheden fået en god reklamesøjle og samtidig nogle rammer, som medarbejderne har erklæret sig yderst tilfredse med. Vi har endnu en grund på stedet, som vi lige nu markedsfører med et tilsvarende projekt for en virksomhed i transportsektoren, fortæller produktionsdirektør Martin Weier Christiansen, Raunstrup Entreprise A/S i Århus.

Besværlig lertype

Nemt er det imidlertid ikke at bygge på dette kuperede terræn. Inden jordentreprenøren Jakobsen & Blindkilde A/S kunne tage fat på gravearbejdet, blev der foretaget omfattende geotekniske undersøgelser af DMR Geoteknik.

- Vi gennemførte 35 boringer på byggefeltet, hvor der var en niveauforskel på 6-7 m. I det nordøstlige hjørne stødte vi på en lerart, som kveller og udvider sig kraftigt i fugtige perioder og svinder tilsvarende i de tørre. Den krævede ekstra fundering, udskiftning med sand og etablering af plastmembran og dræn. Vi førte tilsyn med gravearbejdet og dokumenterede renheden i de materialer, der blev kørt bort, fortæller projektleder Claus G. Therkildsen, DMR Geoteknik i Ry.

Gravearbejdet blev standset i en måneds tid af den usædvanligt våde vinter 2006-07. Det gav nerver hos de implicerede.

- Huset skulle stå klar til julehandelen i slutningen af 2007. Det lykkedes os efterfølgende at indhente forsinkelsen. Huset blev lukket på bare tre uger, og anvendelsen af præisolerede sandwichelementer har været tidsbesparende. Spæncom A/S formåede at levere samtlige elementer til byggeriet til tiden selv i en presset periode for betonelementbranchen, siger Martin Weier Christiansen.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2008 nr. 2

Bolig

Abildhave

Rækkehuse på historisk grund

Domicil

Actona Company

Trefoldigt showroom

Bolig

Benzons fabrikker

New Yorker-stemning på Halmtorvet

Shoppingcenter

Bryggen

Shoppingcenter med industrielt look

Butikscenter

Bygmestervej

Fugl Føniks landet i Ringe

Domicil

DAFA

Højloftet domicil

Kulturcenter

Det Kongelig Bibliotek

Elegant skrin til Det Kongelige Biblioteks magasin

Zoologisk have

Flodhestehuset

Tropisk bolig i organisk form

Domicil

Frydkjær

Det frække længehus

Bolig

Fyrtårnet

Fyrige og skæve luksusboliger

Butikscenter

Kolding Retailpark

Butikscenter i hesteskoform

Hotel og konference

Nørre Vosborg

Opdatering af en herregård

Domicil

Roth Nordic

Domicil og showroom i ét

Transportcenter

Scania Danmark

Kubisk servicecenter i lækker indpakning

Bolig

Sejlhuset

En levende facade i Ørestaden

Sport

Spektrum Odder

Multihal med mere

Hospital

Sygehus Vendsyssel

Elegant forbinding

Bolig

Søfronten

Nye blokke ved ny sø

Bolig

Sømærket

Mærket af havnen

Domicil

TAS

Affaldsanlægget oser af stil

Bolig

Teglstrup Have

Punkthuse i naturdialog

Sport

Vejle Stadion

Vejle Stadion rykker en liga op