Pelican Self Storage
Kalkbrænderihavnsgade 3
2100
københavn Ø
Danmark
Det er befolkningens eskalerende nomadiske tilbøjeligheder og klimaets nyhvæssede tænder, der er årsag til, at København har fået et nyt opbevaringscenter.
De nordiske befolkninger flytter oftere og har brug for ekstra plads til bohavet både før, under og efter flytning, for at leje større boliger til den voksende materielle velstand er dyrt. Samtidig vil de fleste gerne passe godt på værdierne, også bedre end oversvømmelsestruede kælderrum kan gøre i tilfælde af skybrud.
Det er de pengestærkes erkendelse af de selvsamme faktorer, der har leveret de millioner, det har kostet at bygge. Pelican Self Storage hedder bygherren, men bag den virksomhed med speciale i oplagring for private står M3 Capital Partners i London.
Omfanget af aktiviteten belyses af, at Pelican har opkøbt svenske SelStor og finske Omavarasto og nu administrerer lagerfaciliteter på i alt 29 adresser, heraf seks i Danmark.
Nyeste skud på stammen er nyopførte 5.500 kvm Pelican Self Storage på grænsen til Københavns hypede Nordhavns-kvarter, der i de kommende år skal modtage tusindvis af nye beboere og tilbyde lige så mange arbejdspladser.
Breaking news om byggeplanerne lige nord for udkørslen fra Indiakaj udløste i sommeren 2012 en mindre revolte på de sociale medier. Projektet satte prop i den sidste byggegrund, der frem til opførelsen af den 24 m høje bygning leverede både rum og himmel til dem, der havde valgt at bo netop i dette område. Pelican Self Storage fik ikke mange likes, men blev i stedet kaldt en skændsel for at fjerne den sidste udsigt, der hidtil havde været en fryd for kvarteret, med sigtelinjer ind over baneterrænet nord for Østerport station over mod pæne Østbanegade.
Tetris A/S har udviklet projektet fra grundkøb af By & Havn, gennemført lokalplan og bistået Pelican under hele udførelsen. Opbevaringscentret er fra udviklingsselskabet Tetris A/S på bedste vis synkront med den vedtagne lokalplan for Kalkbrænderihavnsgade af 10.april 2012. Ikke så underligt, kan man så bemærke, for lokalplanen er nøje udarbejdet efter arkitektprojektet til den bygning, der officielt blev indviet og taget i brug 6. november 2013.
Nu, hvor opstandelsen har lagt sig og protesterne forstummet, må selv den argeste kritiker så give Entasis Arkitekternes løsning på udfordringen en ganske pæn karakter. Lækre materialer som danskerrødt murværk, struktureret strækmetal og organisk sedumtag med urter og vilde græsser leverer en stemning af gavmild gæstfrihed. Arkitektoniske greb spejler samtidig genboen på den anden side af vejen, nemlig den klassiske frihavnsbygning, som indtil 1990 husede havnens administration. Helt ærligt, lyder den diplomatiske undskyldning, så kan man vel næppe bukke dybere for historien?