SG Huset
Ryttervej
5700
Svendborg
Danmark
Det tog mindre end et år at bygge det nye gymnastikhus, SG-huset, i Svendborg. Men forberedelserne tog 16 år og undervejs blev mange planer, og skitser præsenteret, diskuteret og kasseret, inden de involverede fandt et projekt, der vandt genklang over hele linjen.
Gymnastik er en meget populær idrætsgren i det sydfynske. Allerede i 1971 byggede Svendborg Gymnastikforening sin første hal, der i 1984 blev udvidet ganske betydeligt. I slutningen af 1990erne opstod de første tanker om byggeri af en helt ny hal. Spørgsmålet var bare hvor og hvordan. Faktisk skulle man helt frem til 2009, inden den idé kom på bordet, der nu er ført ud i livet. At etablere et helt nyt spring- og gymnastikcenter i direkte tilknytning til Svendborg Idrætshal og svømmehal.
I foråret 2012 blev et projekt sendt i udbud med Svendborg Gymnastikforening som bygherre. Licitationen blev vundet af Herning-virksomheden C.C. Contractor A/S som totalentreprenør. Byggeriet blev sat i gang i oktober 2012 og i august 2013 kunne det nye hus tages i brug.
Det nye SG-hus er resultat af en engageret og mangeårig indsats af arkitekt Anders Hulgaard fra den lokale virksomhed, C & W Arkitekter A/S. Hvad han har fremlagt af forslag og skitser i årenes løb, har han næppe selv overblik over.
- Vi glæder os over, at SG-huset landede som en ny, dynamisk front på Idrætscentret, der både giver ansigt og ankomst, og samtidig er et koblingsled mellem centrets forskellige muligheder for aktivitet, siger Anders Hulgaard.
- En særlig kvalitet er opnået ved, at ankomsten er udformet som et stort aktivitetslandskab, der indikerer dynamik og udfordring af vores motorik.
En markant hovedindgang fører besøgende ind i en imponerende ankomsthal. Går man til højre, kommer man til den eksisterende idrætshal eller svømmeland. Går man venstre, kommer man til det nye 5.200 kvm store gymnastikhus, der rummer faciliteter, der nok burde kunne imødekomme ethvert ønske om at dyrke gymnastik, hvad enten det er på motions- eller eliteplan.
I forhallen vil der inden årets udgang blive etableret en stor klatrevæg i forhallen. Med det i tankerne giver de installationer, man passerer på vej fra parkeringsplads til indgang mening. Det, der i den uindviedes øjne ligner en særpræget skulpturpark, er dels en skaterbane og dels et parkouranlæg.
- Vi ønsker at skabe rammer for den mere ‘udisciplinerede’ gadekultur, så disse udøvere får en tættere tilknytning til huset, der rummer den velorganiserede bevægelsesidræt, fortæller Jacob Kramer, udviklingschef i SG-huset.