VUC Syd

:
januar 2014

Det er kunstneren Erik Steffensen der står bag både udvendig og indvendig udsmykning. Udvendig tegner han sig for de gigantstore perforerede aluminiumsplader, som beklæder alle bygningens fire sider.

VUC Syd er hurtigt blevet døbt Lighthouse på grund af den smukke beliggenhed på Haderslevs havnefront. Bygningen er placeret med vand til to sider og har en fantastisk panoramaudsigt over både by og vand.

Overalt hvor man vender sig er der glas – glasvægge, glasdøre og glasværn leveret af DSG Industri A/S, der har været udfordret af krav til god akustik og minimering af støj.

Alle gitterkonstruktioner til altaner/terrasser, trapper og gelændere både udvendig og indvendig er, ligesom gelændere til udvendige og indvendige glasværn samt stålrammer til ovenlysvinduer, leveret af Rødekro Smedie A/S, der her har haft deres største enkeltleverance til dato.

Skolen er bygget op omkring et stort åbent atrium, der er med til at give arkitekturen en enestående transparens.

Tekstilbeklædte igloer på hver etage giver kursister og lærere gode og helt anderledes muligheder for at interagere i øjenhøjde i et tyst og afskærmet miljø. Blot et af mange eksempler på utraditionelle læringsmiljøer.

Skolens store centrale hall er udsmykket af Erik Steffensen og møbleret med specialdesignede møbler af Zeni Arkitekter i samarbejde med Aart Architects.

previous next

Fyrtårn i glas og aluminium

VUC Syd Lighthouse er ikke blot det største byggeri i nyere tid i Haderslev. Det nye arkitektoniske fyrtårn sætter også nye standarder for skolebyggeri

Byggefakta

VUC Syd
Chr. X. Vej 39
6100 Haderslev
Danmark

Bygherre:
VUC Syd
Bygherrerådgiver:
Arne Elkjær A/S
Arkitekt:
Aart Architects A/S, Zeni arkitekter A/S
Hovedentreprenør:
MT Højgaard A/S
Ingeniør:
Cowi A/S
Andre aktører:
Contiga Tinglev A/S, Rockidan A/S
Areal:
9250 kvm.
Byggesum: 
160 mio. kr.
Byggeperiode:
januar 2010 - december 2013

Blot nogle måneder efter indvielsen består VUC Syd Lighthouse på Haderslevs smukke havnefront sin ultimative prøve i efterårets første virkelige brandstorm, der med vindstød af rekordstyrke truer med at løsne facadeplader og rive tagets solceller ned. Den nye spektakulære bygning, der danner ramme om et fleksibelt og digitalt studiemiljø, står distancen mens stilladser ude i byen vælter og træer rives op i dette hjørne af Sønderjylland, der denne gang er værst ramt af vejrgudernes rasende udfald.

Der har både bogstavelig talt og i overført betydning været blæst om det nye fyrtårn af en undervisningsinstitution – hovedsagelig af den positive slags: For ikke alene føjer den alubeklædte bygning nye arkitektoniske og æstetiske værdier til den naturskønne plet, det nye uddannelsescenter understøtter også et dynamisk studiemiljø, der kombinerer faglighed med moderne it og nytænkende læringsmetoder.

VUC Syd, der er tegnet af ZENI Arkitekter og AART Architects i et kreativt samarbejde, udstråler på alle tænkelige måder modernitet: Først og fremmest i kraft af materialevalget, men også på grund af en stringent og stram arkitektur, der på én og samme tid bryder med og går i dialog med omgivelserne. Det fem etager høje atriumhus er placeret på havnekanten med vand til to sider. Placeringen sikrer ikke blot 360 graders udsyn, den betyder også, at bygningen vristes fri af omgivelserne og får lov til at spille sammen med vandspejlet – og det er netop i dette samspil, at facadematerialerne: aluminium og glas kommer til deres ret. Her bliver det også åbenbart, hvorfor VUC Syd bærer navnet Lighthouse: Når lyset tændes inden døre, tændes der også for associationerne til fyrtårne eller til et krydstogtskib forankret ved kajen. Trods fem etager og referencer til fyrtårne, er det ikke de vertikale, men de horisontale linjer der kendetegner bygningen. Et arkitektonisk greb, hvor man har ladet de udvendige terrasser være ét langt forløb, der bevæger sig fra terræn og op til femte sal i en blød opadstigende kurve, får de enkelte dæk til at fremstå lidt lavere – et visuelt trick, der optimeres i kraft af terrassernes varierende dybde. Den forskudte linjeføring tilfører facaden en flot dynamik, som understreges af en stor perforeret og kunstnerisk bearbejdet aluminiumsplade på hver af bygningens fire sider. Det er kunstneren Erik Steffensen, der har skabt de markante fotografisk inspirerede værker, der forestiller henholdsvis et ur, en fugl, træer og vand – og som kan betragtes både inde- og udefra.

Åben disponering

Inden døre finder man samme innovative leg med materialer, former og overflader. Man registrerer fra første færd en levende atmosfære med masser af aktivitet og liv: Kort fortalt et hus, der er skabt til at blive brugt og til at få folk til at interagere. Huset er bygget op omkring et atrium, der signalerer dynamik og åbenhed. Uanset hvor man befinder sig, har man visuel kontakt til alle fem etager plus smugkig til parterre, og det er netop en af de bærende ideer bag hele projektet.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2013 nr. 6

Sport

Allerød Fodbold Klub

Klubhus med stil

Sport

Arsenaløen

Masterclass på Holmen

Sport

AutoC Park

Helstøbt arena skabt med overblik

Kontorhus

Det Faglige Hus

Y for Ypperlig

Butik

Føtex Kolding

Føtex suger sol i Kolding

Ungdomsbolig

GD Grunden

Industriel inspiration med et tvist

Kontorhus

H. Lundbeck A/S

Super fleksibelt projekthus til Lundbeck

Hospital

Hvidovre Hospital

Hvidovre Hospital - aptering af nye taghuse

Hospital

Hvidovre Hospital

Hvidovre Hospital - ny dialysesatelit

Børneinstitution

Lyngborghave

Farverigt børnehus med skulpturelt taglandskab

Museum

Museet for Søfart

Smukt hul i jorden

Lager

Pelican Self Storage

Kælderrum på sjette sal

Produktionsanlæg

Pharmacosmos A/S

Et absolut øremærket hus

Shoppingcenter

Rødovre Centrum

Gejseren springer i Rødovre

Bolig

Sems Have

Utraditionel løsning på et håbløst tilfælde

Sport

SG Huset

Et fantastisk hus skabt til bevægelse

Hospital

Slagelse Sygehus

Ny akutmodtagelse er en logistisk bedrift

Skole

Solsikken

Solsikker byggeplads

Uddannelsescenter

Sosu Sjælland

Farverigt fokus på sundhed og trivsel

Shoppingcenter

Taastrup Bycenter

Nyt liv til centrum af Taastrup

Uddannelsescenter

VUC Syd

Fyrtårn i glas og aluminium