Assens Rådhus
Skovvej 2
5610
Assens
Danmark
Engang blev der kørt tonsvis af sukkerroer på området på Skovvej 2 i Assens og ind på fabrikken. Roerne blev raffineret og omdannet til det sukker, som bliver rørt rundt i kaffekopper, hældt i kager og strøet på havregryn i det ganske land. Sådan er det ikke længere. I dag er det et anderledes byggeri. Et nyt rådhus i gammel skal har rejst sig fra sukkerresterne på gulvet i den gamle fabrik. Det er her borgerne i Assens nu kan møde op, når de har et anliggende med kommunen. Sågar politiet er rykket ind i det nye rådhus.
Rådhuset troner i sine gule teglsten og den gamle skorsten er bevaret, som en del af sukkerfabrikkens historie, der aldrig forsvinder fra Assens. Rådhuset er opstået som en stor ombygning af den gamle Danisco Sukkerfabrik. En fabrik, der nu ikke indeholder maskiner, men administration, borgmesterkontor og forvaltninger.
Ombygningen, der er tegnet af Årstiderne Arkitekter i samarbejde med de projekterende fra Arkitektfirmaet Gråbrødrene, har kostet cirka 88 mio. kroner og er gennemført med MT Højgaard som entreprenør. Signal Arkitekter har stået for indretningen og for brugerprocessen, hvor behov er afdækket som afsæt for den efterfølgende indretning.
Assens Kommune har stillet store krav til det meget specielle hus, som er en bevaringsværdig bygning, der nu er omdannet til et moderne rådhus. Bygningen har bevaret sit oprindelige industrielle præg samtidig med, at den indfrier alle de behov, som et rådhus anno 2011 skal opfylde.
Sideløbende med den fysiske ombygning af sukkerfabrikken, har Signal arkitekter gennemført hele den interne brugerproces ‘fra nye behov til nye løsninger’, så rådhuset på bedst mulig måde understøtter personalets fremtidige arbejdsopgaver. Renoveringen af bygningen, der oprindeligt stammer fra 1884, er foretaget af MT Højgaard. En renovering, der har været et meget udfordrende projekt.
- Noget af det mest udfordrende var at registrere eksisterende forhold, da langt de fleste af de gamle tegninger var målsat i fod og alen, siger Johan Brydergaard fra Arkitektfirmaet Gråbrødrene.
Han forklarer:
- Igennem tiderne har der også været en hel del ombygninger af fabriksbygningerne – sandsynligvis for at tilpasse sig nye produktionsmetoder på sukkerfabrikken. Mange af de indvendige vægge har derfor, på et tidspunkt i historien, været ydervægge. Entreprenørerne stødte også på flere kampestensfundamenter, ligesom der var gamle installationer, der ikke var kendt på forhånd. Blandt andet var der en vandledning, som viste sig at være forbundet til den nærliggende sø – sandsynligvis har ledningen været brugt til nedkøling på fabrikken.
Den gamle sukkerfabrik er indvendigt ét stort lokale med en central kerne, så det er muligt at se hele vejen fra stueetagen op til loftvinduerne i anden sals højde. Det har krævet en omfattende ombygning, blandt andet med nye indvendige etageadskillelser. For at løse den opgave, lavede MT Højgaard et stort hul i den eksisterende facade, som derefter blev brugt som adgangsvej for både monteringskran og de nødvendige elementer.
Assens gamle sukkerfabrik ligger kun et stenkast fra byens centrum, og derfor er det nemt at finde vej til byens nye rådhus. Den gamle skorsten rager mere end 60 m op og står som et pejlemærke over bygningen.