Rygårdscentret
Niels Andersens Vej 22
2900
Hellerup
Danmark
45 af Gentoftes seniorer er på vej til en plads i solen. Det sker på Rygårdscentret, der nu indvier en fløj med nye boliger, tegnet af Thora Arkitekter. Den kassetteklædte bygning er rejst på slanke søjler, både af hensyn til samdriften med det eksisterende plejecenter og – ikke mindst – for at integrere den nye bygning i det omgivende parkanlæg. Søjlefunderingen giver bygningen en markeret vertikal orientering med god mulighed for at udnytte de rumlige og lysmæssige kvaliteter i trækronerne.
I tilgift omfatter projektet generøse fælles balkoner af stål, placeret centralt i huset, en på hver etage, med nem adgang for beboerne. Bærende stål, værn og overdækning med trapezplader er produceret og monteret af HB Trapper & Stål A/S. Her kan alle på gode, lune dage mødes om det fællesskab, der styrkes i omsorgsfulde, gennemtænkte rammer. Adgangen til balkonerne sker derfor også fra det centrale alrum, hvor beboerne året igennem vil mødes og træffes til dagligdagens drøftelser.
Udvidelsen af Rygårdscentret tolker samtidig den eksisterende plejeinstitutions hovedstruktur og facadeudtryk i en nutidig sammenhæng: De vertikale snit gentages på husets længdeakse som en tæt profilering, der både rumligt og visuelt opløser bygningskroppen. Hvert snit markerer et skift til ny bolig. Facaden fremstår afvekslende og karakterfuld uden institutionelt præg; den lange bygning brydes visuelt op i organiske og aflæselige enheder. Projektet er i øvrigt udarbejdet af arkitekterne i et samarbejde med brugere og borgere i området på offentlige borgermøder.
Opførelsen har været organiseret i en totalentreprise med tre etaper: En etape med fem boliger på i alt 325 kvm, en anden med fællesvaskeriet og endelig etape tre med 40 boliger på tilsammen 3.010 kvm.
Mens facaderne fremstår zinkbeklædte med rytmiske, rejste false som en ramme om både syd- og nordvendte glaspartier, er de nye boligers interiør stemt i en lys transparens med overflader, der også er praktiske at vedligeholde: malede overflader, trægulve, lofter af gips. Længeformationernes tendens til monotoni brydes af fællesområder, centralt placeret, hvorfra der er adgang til de store balkoner. I tilgift er hver bolig udstyret med glasdøre, der åbner til en ‘fransk altan’ med værn i stål fra HB Trapper & Stål.
Disponeringen af de i alt 45 boliger er udført over en grundmodel: Opholdsareal, soverum og et rummeligt bad med adgang for kørestol. For at det kan lade sig gøre – og uden fysisk krævende udfordringer – er alle boliger fortrinsvis udstyret med skydedøre, der er en berigende opfindelse for bevægelseshæmmede brugere. Til opgaven blev der her valgt specielt brede versioner fra Swedoor/Jeld-Wen – malede og andre med laminat for nem rengøring.
Swedoor/Jeld-Wen er samtidig leverandør af det øvrige program af indvendige døre, f.eks. alle hoveddøre til boligerne i brandsikrede BD30 versioner med en lydreduktion på 35 dB. Den type døre er leveret, forberedt for låse med den elektroniske adgangskontrol Ruko VingCard, som mange vil kende fra hotelbesøg: I stedet for en nøgle bruges et plastkort med en kode. Låsesystemet, der herhjemme markedsføres af City Låsepartner Elektronik, betyder, at Rygårdscentrets personale selv kan annullere nøglekortene og kode dørlåsene om og dermed garantere beboerne, at ingen andre end de selv og de ansatte har gyldigt kort til boligen.