Arena Holstebro
Hostrupsvej 27
7500
Holstebro
Danmark
Efter årelange diskussioner om placering og finansiering har Holstebro fået en eliteidrætsarena, der indbyder til oplevelser. Den er en værdig ramme om byens håndboldstolthed, Team Tvis Holstebro, som har hold i landets bedste række for både kvinder og mænd.
Nu står arenaen og lyser op med en meget speciel, udadskrånende frontfacade, der vender ud mod byens ringvej. Den er udformet som et kæmpemæssigt billboard med et motiv, der signalerer sport, liv og aktivitet. Omgivelser og tilkørselsforhold er endnu ikke helt på plads, men selve bygningen blev afleveret til kommunen midt i januar af Jakobsen & Blindkilde A/S. Totalentreprenøren fra Aulum føler sig på samme tid stolt og ydmyg over for opgaven, som er løst i samarbejde med PLH Arkitekter as i København og Viborg Ingeniørerne A/S.
- Vi er glade for den anerkendelse, der ligger i at blive udvalgt som det bedste ud af syv prækvalificerede teams. Fagdommer Dorte Mandrup lagde vægt på intimiteten i hallens udformning ved vores projekt. Står man midt på gulvet i den fyldte arena, er atmosfæren som i Roms Colosseum. Publikum er helt tæt på, og der er sigtelinjer fra alle pladser hele vejen rundt, siger salgs- og projektchef Henrik Eriksen, Jakobsen & Blindkilde A/S.
Med 2.750 faste, signalrøde siddepladser monteret på betontribuner på alle fire sider omkring det 44×24 m store sportsgulv er der tale om en både robust og kompakt ramme om ugentlige idrætsbegivenheder og i et vist omfang koncerter og events. Opførelsen af denne omvendte pyramidestub stillede store krav til logistik og planlægning for totalentreprenøren, der selv har udført jordarbejde, kloakering, beton- samt murer- og tømrerarbejde.
- Det er vigtigt at starte rigtigt og ikke lukke sig inde ved projekter med så stor bygningsbredde. Vi rejste to tredjedele af huset i betonelementer, hvorefter vi kørte kranerne ud for at få plads til at lægge tag og montere facader. Den sidste tredjedel af råhuset blev efterfølgende monteret udefra, forklarer Henrik Eriksen.
Tagkonstruktionen består af afstivede stålgitterdragere, som er projekteret, leveret og monteret af J. Langkjær Stålbyg A/S i Vildbjerg med bistand af ingeniørfirmaet Sigma-Delta til produktionstegninger og statiske beregninger. Langkjær har i alt leveret 120 tons stål til projektet, inklusive stål i gavle samt facadestål.
Statikken med spænd på op til 54 m er primært løst ved at lade betontrappetårne i hvert af de fire hjørner optage kræfterne. Tårnene fungerer som kombinerede adgangs- og flugtveje for publikum op til de to øverste etager med tribunerækker. Der er rigeligt med toiletter og fadølsbarer på begge etager og i stueplan til at betjene den samlede publikumskapacitet på 3.250 mennesker uden risiko for lange køer.
På langsiden er der over øverste stolerække blevet plads til fem skybokse med 16 siddepladser i hver. Heroppe er der også en balkon med faciliteter for TV og presse. De elektroniske medier kan populært sagt nøjes med at køre OB-vognen i stilling, plugge in og transmittere via arenaens avancerede installationer.
Belysningsmæssigt er der benyttet et totalkoncept fra Fagerhult A/S. De asymmetrisk placerede sportshalsarmaturer Excis i hallens loft leverer en lysstyrke op til 2.200 lux en meter over banens niveau. Dette opfylder kravet til HD-TV-transmissioner.