Planlægning & Byggeri, Århus Kommune
Kalkværksvej 10
8000
Århus C
Danmark
Det nye kontorbyggeri på Kalkværksvej 10 i Århus’ spændende havnebydel er opført i seks etager på en smal grund. Forskellige typer solceller udgør en stor del af den skulpturelle facade på bygningen, der i det hele taget står som et stærkt stykke nyt arkitektur i bydelen og tiltrækker opmærksomhed.
Århus Kommune har ønsket, at kontorbyggeriet til afdelingen for Planlægning & Byggeri, skulle være et foregangsbyggeri for fremtidige energirigtige byggerier i byen. Huset er i Energiklasse 2015 med elementer fra den tyske passivstandard.
Den nye bygning på Kalkværksvej er bygget sammen med kommunens bygning, der huser Bygningsinspektoratet og Grund & Ejendomsafdelingen og Byggemodningsafdelingen. Det er en klar fordel, og det har længe været et ønske, at medarbejderne inden for Planlægning & Byggeri skulle være tættere på hinanden.
Fra de seks etager er der en rigtig spændende udsigt over byen og havnen og den del af havnefronten, der endnu ikke er omdannet. Bag huset ligger den tidligere turbinehal fra Midtkraft, der i dag er centrum for store arrangementer og en række kreative virksomheder. Lige foran bygningen løber et nyetableret, hævet godstogsspor til Sydhavnen, som fastholder et industrielt præg på bydelen.
Hovedfacadens orientering mod syd betyder, at solcelleenergi er et oplagt supplement til husets energibehov. Solcelledelene er placeret, så de er med til at forme bygningen og give den en identitet, sammen med naturskifer og solafskærmning.
Facaden mod syd er opdelt i et lukket trappetårn, et gangforløb med glaspartier og selve kontorfløjene, der afsluttes med en 170 kvm solvæg, der går om hjørnet mod øst. Fra øst oplever man tydeligt bygningens skulpturelle form, som bl.a. hænger sammen med en variation i bygningshøjden. En tekniketage ligger ovenpå bygningen mod syd.
Den store solcellevæg på 200 kvm står lidt skråstillet foran gangzonen i næsten bygningens højde. På bygningens hjørne står en 170 kvm vertikal solvæg, der har den særlige funktion at samle energi. Om vinteren opvarmer den indblæsningsluften, mens den om sommeren køler luft til kontorerne. Solcellerne er også anvendt over hvert vinduesparti og ved tekniketagen. Derved er solcellerne fuldstændig integreret i facaden og giver tilmed skygge til kontorerne.
Vinduerne er naturligvis 3-lags og vakuumisolerede og bidrager derved meget positivt til bygningens energiregnskab, hvor konstruktionerne er beregnet til at være dobbelt så tæt, som dansk bygningsreglement kræver. Kontorhuset bruger maks. 50 kWh/kvm pr. år.
Udover solcellerne er den markante facade præget af den flotte og levende naturskifer, som på mange måder er et miljøvenligt materiale. Når solen skinner, ændres facaden på ny med solafskærmningen, der er nødvendig for at undgå overophedning i særligt de østlige og sydlige kontorrum.
Jyllands Markisefabrik A/S har leveret en udvendig solafskærmning, der er med til at reducere energiforbruget i bygningen. Solafskærmningen af typen CTB udmærker sig særligt ved, at den kan modstå den kraftige blæst, der kan opstå omkring en seksetagersbygning på havnefronten. Afskærmningen består af 9 × 9 mm alu-lameller i sidestyr med en vindstabilitet på op til 30 m/sek. Lamellerne tillader dagslys at trænge ind og et vist udsyn. Solafskærmningen styres automatisk af LON-styring, med sol- og vindautomatik og tidsindstilling. Hver enkelt medarbejder kan betjene afskærmningen fra sin PC.