Roskilde Politigård
Skovbogade 3
4000
Roskilde
Danmark
Da de første konkrete tanker om en ny politigård i Roskilde blev tænkt for fire-fem år siden, kunne ingen vide, at omstillingen i det nye byggeri ville komme til at besvare opkald med ordene ”Midt- og Vestsjællands Politi”.
Den netop gennemførte reform af politikredsene bliver næppe den sidste strukturelle ændring, som det danske politi udsættes for. Netop dette aspekt vejede tungt i overvejelserne, da Kammeradvokaten og Rigspolitiet i samarbejde med bygherrerådgiveren ATRA arkitekter a/s skulle formulere et byggeprogram som oplæg til et prækvalificeret arkitektudbud.
- Politiet har et løbende behov for at reorganisere sig. Når vi endte med at vælge forslaget fra PLH arkitekter A/S, skyldtes det, at det havde en systematisk og strukturalistisk tilgang, hvor andre forslag var mere fabulerende og arkitektonisk udfordrende. Det hus, der nu er opført, signalerer offentligt byggeri og politigård. Det lægger sig stilmæssigt op ad de kontorbyggerier, som Arne Jacobsen m.fl. skabte i 1940’erne og 50’erne, siger Sigurd Jacobsen, indehaver af ATRA arkitekter. Det nye navn på tegnestuen i Holstebro blev taget i brug ved årsskiftet og markerer, at ejerskiftet fra Arkitektfirmaet Torsten Riis Andersen nu er fuldt gennemført.
Forhistorien er, at Roskilde havde en smuk gammel politistation, som for længst var blevet overhalet af tiden og pladsbehovet. Bygningen er bevaringsværdig og kunne derfor ikke udvides, hvorfor en del af de efterhånden 400 medarbejdere måtte placeres i omkringliggende barakbyggerier. Det skulle der findes en mere permanent løsning på, og bygherren havde sikret sig en attraktiv grund sydvest for centrum i Roskilde og i umiddelbar nærhed af byens banegård.
Her har der tidligere ligget et garveri, og undergrunden var kraftigt forurenet med tungmetaller og gifte. Den komplicerede rensningsproces blev gennemført med den lokalt baserede miljøekspert Orbicon som rådgiver. Herefter kunne hovedentreprenøren B. Nygaard Sørensen A/S, Kgs. Lyngby, tage fat på opførelsen af en fireetagers vinkelbygning med bagvedliggende hundegård og garagefaciliteter.
PLH arkitekter har forholdt sig til nabobygningerne, som udover Ting- og Arresthus består af en række lavere beboelses- og erhvervsejendomme. I øjeblikket synes den nye politigård at være gemt lidt af vejen i bybilledet, men det vil ændre sig ved en planlagt sanering af området med efterfølgende etablering af et grønt område, udformet af Opland Landskabsarkitekter.
Bygningens skala er droslet ned ved, at der langs facaden skyder sig mindre og lavere bygningskroppe ud mod indkørslen og hovedindgangen. Den forskudte facade giver nogle naturlige opdelinger af de åbne kontorlandskaber inde i huset og desuden et spændende udhæng i gavlpartiet, hvor de to øverste etager rager 4,5 m ud og giver plads til mødelokaler indvendigt.
Bygningen er opført med vægelementer fra Expan A/S og huldæk, søjler og bjælker fra Spæncom A/S, suppleret med insitustøbt beton ved de udkragede bygningsdele. Der er skalmuret med en kulbrændt, gulgrøn sten fra Petersen Tegl, som også har leveret tegl til belægningen på bl.a. den monumentale hovedtrappe.