P Hus Levysgade
Levysgade 8
8700
Horsens
Danmark
Den 22. februar kom Horsens’ borgmester til indvielse af det nye parkeringshus i Levysgade i Horsens. De 225 nye parkeringspladser i flere etager erstatter en parkeringsplads i en slags baggård.
Beliggenheden for parkeringshuset er meget oplagt tæt på den gamle bydel og gågaden, hvor der ofte er mangel på parkering.
I Lokalplanen for parkeringshuset indgår bygningen i Midtbyplanen for Horsens, hvor det tilstræbes at friholde byens torve og pladser for parkering, så de fungerer bedre som mere rekreative bymiljøer. Derudover er der i Lokalplanen en del krav til proportioner og materialevalg. Parkeringshuset i Levysgade er imponerende skruet ind på grunden, samtidigt med at der er bevaret en stiforbindelse til Jessensgade og Hospitalsgade.
Fin indpasning
Parkeringshuset er en rigtig infill-bygning i en gade med manglende arkitektonisk sammenhæng i facaderækken. Samtidigt ligger bygningen i den gamle bykerne med mange bevaringsværdige eller fredede bygninger omkring. Disse udfordringer er fint løst med et parkeringshus, der i facaden er opdelt i partier med tegl og mere åbne partier med strækmetal, der bliver begrønnet. Facaden ud mod Levysgade er tegnet som en markant gavl med glaspartier. Særligt de røde tegl fungerer godt i sammenhæng med de andre bygninger og de åbne, grønne partier bliver naturligvis en berigelse af facaden som helhed. Bygningen har altså en klar arkitektonisk identitet uden at være ‘larmende’ i sit udtryk.
Som bilist kører man ind i parkeringshuset fra Levysgade, og parkeringen er organiseret så bilerne holder i højre side af huset i hele dybden, mens man i venstre side kan fortsætte op (eller ned) til næste plan, som i øvrigt også er skrånende.
Der er i alt fire parkeringsdæk plus taget som den sidste flade. I begge ender af det dybe hus kan man forlade bygningen via trappe eller elevator. Store glaspartier ud til Levysgade giver dagslys og åbenhed til rummet, der forbinder parkeringsarealerne med henholdsvis trapper og elevator. Transparensen giver også en dynamik til gaderummet, der er mest præget af biler til parkeringshuset eller postvæsnet overfor.
Kompliceret grund
Parkeringshuset er længe ventet af borgerne i Horsens, men blev yderligere forsinket, da man begyndte at grave ud på grunden og fandt en del af arkæologisk interesse. Ifølge ingeniør Michael Mortensen fra ingeniørfirmaet Almbjerg A/S har netop tidsplanen været en stor udfordring. Han beskriver bygningen som en struktur opbygget i forskudte planer med bærende søjle bjælkesystem i facaden og bærende vægge midt i bygningen.
Beregningerne til betonelementerne og disses indbyrdes samlinger har været mange på grund af dækkenes hældning og hensynet til temperaturforskelle i konstruktionen, der kræver større tolerance. Det er løst statisk ved at dele bygningen i to selvstændige enheder. Ambercon A/S har leveret og monteret alle betonelementerne som er kategoriseret som søjler, KB, KBE bjælker, TTD dækplader og derudover også trapper/vægge. Logistikken vedrørende monteringen på den meget snævre grund var naturligvis ikke helt let.
Moderne parkering
Horsens firmaet Torntoft & Mortensen A/S har mange spændende referencer fra Horsens og har opkøbt denne grund med henblik på at udvikle den til et parkeringshus. Torntoft & Mortensen A/S har også været totalentreprenører på arbejdet. Ole Mortensen er glad for det flotte resultat og fortæller, at der er flere fine finesser i forhold til et traditionelt P-hus.