Tove Ditlevsens Skole
Matthæusgade 35-37
1666
København
Danmark
Københavns kommune vokser. Hvert år flytter tusindvis af nye familier til Hovedstaden. Det betyder pres på skolerne, og kommunens børne- og ungdomsforvaltning er i fuld gang med at udvide rammerne. På Tove Ditlevsens Skole i Vesterbro-kvarteret har det haft den konsekvens, at skolen er udvidet fra tre til fire spor med krav om tilsvarende mere plads og et ønske om en ny sportshal.
Den plan er nu blevet til virkelighed i en hovedentreprise, løftet af B. Nygaard Sørensen A/S. Det fremgår tydeligt af referencelisten for denne entreprenørvirksomhed, at skole- og institutionsprojekter er en livret, som man har fordøjet en del af i de senere år. Læg hertil, at renoveringen på skolen i Matthæusgade er sket efter et projekt af Nova5 Arkitekter A/S med bred erfaring i renovering af både institutions- og boligbyggeri – så har man sat et stærkt hold til denne foryngelse af et historisk skolebyggeri i København. Og der har i sandhed været brug for alle spidskompetencerne, konstaterer hovedentreprenøren, B. Nygaard Sørensen A/S.
Oprindeligt født som Matthæusgades Skole går skolens rødder små 130 år tilbage til en anden skoleudbygningstid, hvor befolkningens uddannelse i en spæd velfærdsstat også stod øverst på ønskesedlen. Arkitekt og bygningsinspektør i København Hans Jørgen Holm (1835-1916) nåede således at tegne hele ti kommuneskoler til København. Denne er en af dem, indviet 1883, udvidet i 1904.
Under navnet Tove Ditlevsen blev skolen i 2008 administrativt lagt sammen med Enghave Plads Skole. Derfor har institutionen også til huse på to adresser, hvis bygninger alle har nydt godt af den aktuelle opdatering; flest anstrengelser er dog lagt i den ualmindeligt gennemgribende fornyelse af Matthæusgade 37, en bygning på 3.000 kvm fra udvidelsen i 1904. Den er nu gjort klar til at modtage 4.-6. klasserne i fire spor.
Kompleksitet
- En ekstremt kompleks og udfordrende sag med mange overraskelser og meget trange pladsforhold, der stillede krav til en nøje og professionelt tilrettelagt logistik, vurderer byggeleder Jørgen Westhausen fra B. Nygaard Sørensen A/S. En betydelig opgave lå i at transformere underetagen fra teknik-kælder til undervisningsområde. Rumhøjden blev øget fra 180 til 218 cm ved at tilpasse føringsvejene, så ingen rør krydser, men nu er monteret i parallelle føringer, forklarer Jørgen Westhausen. Samtidig blev skolegårdens terræn sænket, så indgangen til underetagen sker fra det nye terrænniveau.
En anden stor opgave var at finde plads til de installationsskakte, som ikke fandtes i det 109 år gamle byggeri. Her kom de nedlagte skorstene og deres piber til deres ret, også selv om det var en af overraskelserne, at de var blændet af! En anden var, at skolegården i Matthæusgade viste sig at være etableret på en støbt betonplade, der først blev fundet sammen med skjulte og ukendte, men fungerende kloakledninger, da gravemaskinerne kom et par stik ned i jorden.
Mens skoleledelsen ved årets begyndelse tog sin nye ‘bygning 1’ i brug fortsatte B. Nygaard Sørensens sjak til hovedentreprisens færdiggørelse med opførelsen af den 630 kvm store sportshal som nabo til Sankt Matthæus Kirke af arkitekten Ludvig Fenger (1880). I harmoni med skolegårdens nye terrænhøjde er hallens nederste etage (tre m) nedgravet, mens resten – ca. seks m – er etagehøjden over terræn. Nova5 Arkitekters projekt har valgt at udføre hallens klimaskærm af insitu støbt beton – i sig selv en udfordrende opgave, mens de støbte facader derefter beklædes med cedertræ.
Strålevarme