Horsens Vand
Alrøvej 11
8700
Horsens
Danmark
Det handler om vand. Vand fra himlen, vand i hanen og vand i kloak-erne. Bygningen ligger naturligt ved siden af byens rensningsanlæg og tæt på Horsens Fjord. Ved ankomsten til bygningen er vand også et dominerende element, enten i æstetiske bassiner eller ved bortledning af regnvand.
Særligt dramatisk opleves vandet ved hovedindgangen, hvor man på én gang passerer en bro og føres ind under bygningen til hoveddøren. Fra den overdækkede hovedindgang ledes man op ad den brede trappe med siddepladser til kontorarbejdspladserne på første sal eller til en medarbejder ved skranken. Dette kontinuerlige rumforløb byder på en flot arkitektonisk oplevelse underbygget af velvalgte materialer og et dobbelthøjt rum med ovenlys.
Mange funktioner
Af logistiske årsager er betjeningen af borgere og Horsens Vands administration samlet på første sal. Her er indrettet med åbne kontorer og glasvægge, der samler medarbejderne fra de tidligere fire forskellige kontorer.
EFG Bondo A/S har til den nye indretning leveret reoler og to mødeborde med tilhørende stole. Kantinen for alle medarbejdere er placeret ved indgangsfacaden og har udgang til en lille terrasse. Udover hovedtrappen og det dobbelthøje rum er etagerne forbundet af to andre trapper, den ene ved kantinen.
Indgangsetagen er noget anderledes indrettet med omklædningsfaciliteter udover teamrum og kontorer for driftsledere. For medarbejdere, der kommer fra rensningsanlægget, er der et urent område og laboratorium, som er tydeligt adskilt fra den rene omklædning og det rene laboratorium, hvor vandprøver undersøges. Døre er henholdsvis røde for urent område og grønt for rent område, og det er således tydeligt, hvor det er tilladt at færdes.
Skønhed og rationalitet
Arkitekt og partner Carsten Gjørtz fra GPP Arkitekter i Aarhus fortæller, at bygningens næsten kvadratiske og meget kompakte plan er valgt for at opfylde krav til bæredygtighed og energibesparelse. Den præcise form på det grønne ankomstplateau løfter bygningen over stormvandsniveau og adskiller samtidigt visuelt ankomstområdet fra driftsområdet.
- På den måde er hele bygningen tænkt – smukt, rationelt og indlevet, slutter Carsten Gjørtz af.
Horsens Vand fremstår på mange måder som en enkel bygning, men inde bag facaden ligger en kompleks logistik i de rene og urene funktioner med tilhørende indgange og trapper. Det har også været vigtigt i designprocessen at sikre en ligeværdighed mellem faggrupperne i huset og mellem etagerne. I underetagen er en del omklædning samlet midt i bygningen, og på overetagen optager meget teknik arealet midt i bygningen. Således er der sikret gode arbejdspladser langs facaderne, hvor der er naturligt lysindfald, uddyber Lene N. Kristensen, sagsarkitekt på projektet hos GPP.