Vestervang Aarhus
Vestervang 42-44
8000
Aarhus
Danmark
Udfordringerne har været mange og store for byggeprojektet med to boenheder og i alt 60 plejeboliger. Den mest omtalte udfordring er projektets forsinkelse. Byggeriet tog form ved arkitektkonkurrencen i 2001, som Regnbuen Arkitekter fra Århus vandt, men lokalplanlægning, økonomisk overophedning og til sidst finanskrise har på hver sin måde udsat projektet.
Til slut blev byggeriet dog opført til tiden af hovedentreprenør Brdr. Thybo & Co A/S, der har været med til at implementere velfærdsteknologi på mange fronter til fordel for både beboere og plejepersonale.
En anden udfordring har været af mere arkitektonisk karakter. Beliggenheden er på nogle måder attraktiv med meget færdsel ved et lyskryds og samtidig med mange træer omkring. Men bebyggelserne omkring svinger fra syvetagers betonboliger til store villaer, og på imponerende vis er det lykkedes at skabe et veltilpasset byggeri, hvor skalaen og det moderne udtryk giver byggeriet en stærk identitet og fremstår som to klart definerede punkthuse placeret i et offentligt tilgængeligt grønt areal.
Intimiteten er kendetegnende for Vestervang, der er opført som to selvstændige treetagers bygninger, med 10 boliger på hver etage. Boligerne er placeret yderst i enheden, og i mellem ligger naturligt fællesområderne med træningslokale, opholdsstue og altan/terrasse. Det giver nogle rumdannelser ved indgangen og terrassen, der er understreget ved, at den ellers råhvide puds er en varm orange.
På solskinsdage folder vinduerne deres orange markiser ud og ændrer derved husets karakter markant. Boligerne er placeret på grunden som en parkbebyggelse mellem de eksisterende træer, der giver hele stedet en intimitet. Indefra oplever beboerne en nærhed til omgivelserne og dermed også en orientering af, hvor de befinder sig i huset.
Intimiteten er også udtrykt ved brugen af farver og anvendelsen af træ, f.eks. er dørene til boligerne røde. Dørene er leveret af Jeld-Wen, der også har leveret andre dørtyper og skydedøre med skydevægselement. I trapperummet er brugt en mere pastelagtig palet på væggene, som kunstneren Erik A. Frandsen har valgt. Samme kunstner har udsmykket trappetårnene.