Magistervej 3
2400
København NV
Danmark
Det begyndte med en plan om at sammenlægge to kommuneskoler i Københavns nordvestkvarter, Bispebjerg Skole og Grundtvigskolen. Ønsket var en effektivisering af skoledriften og samlet bedre forhold for eleverne på en fusioneret og større skole. Til formålet fandtes den eksisterende Grundtvigskole, som skulle ekspanderes.
Efter det indledende udbud førte et lykkeligt samarbejde med de erfarne skolearkitekter på tegnestuen Kjaer & Richter til ikke bare de fornødne kvadratmetre, men til et så alsidigt og anvendeligt skole- og fritidsprojekt, at det københavnske bykvarter ikke alene har fået en ny skole, men et nyt kulturhus!
Grundtvigskolens oprindelige 6.500 kvm har i samme byggesag fået en tilbundsgående renovering: Af det gamle interiør er stort set intet tilbage, beretter den sagsansvarlige hos Kjaer & Richter, arkitekt MAA Peter Horwitz. De smukt murede facader fra 1936 (arkitektur: Poul Holsøe) har for en tillægsbevilling endda været under kærlig behandling af et hold murersvende, der har fornyet samtlige fuger. I den proces blev fugen ændret til tilbageliggende med en markant lysskygge og reliefeffekt. Smukt håndarbejde og en god investering i en historisk bygning repræsentativ for den danske funktionalisme.
Ekspansionen er disponeret i en længebygning i tre etager med bærende facader og med karakterfulde etagehøje glaspartier, hvis virkning forstærkes af kontrasten til lukkede pladebeklædte partier.
En mellembygning forbinder nyt og gammelt, mens et tredje og afgørende nyt bidrag består af en multifunktionel hal med ekstra møde- og administrationsrum til en vifte af aktiviteter fra håndbold over gymnastik til dans, musik, teater, koncerter og udstillinger og aftenskolernes kulturelle aktiviteter.
Multihallen vil være åben uden for skolens åbningstid og være tilgængelig for alle brugere. I tilknytning til multihallen er etableret en række aktivitets- og møderum til fitness, yoga, dans, gymnastik og øvelokaler samt samlingssteder for lokale foreninger.
Multihallen er bemærkelsesværdig derved, at den er skabt efter Lokale- og Anlægsfondens tanker om ‘Den grønne byfælled’: Halbygningen glider naturligt ind i udearealernes seks zoner, der hver er målrettet forskellige aktiviteter.
Inde udstyres hallen med sportsgulv og en amfiteateropbygning i ahorn til tilskuere til dyster i håndbold eller volleyball. Opvarmningen klares med strålevarme fra vandbaserede Waterstrippaneler fra Helge Frandsen A/S monteret imellem TT-bjælkerne i loftet. Panelerne er energibesparende og en fremragende metode til opvarmning af haller med store lofthøjder, påpeger leverandøren, der driver sin virksomhed i Hornsyld, syd for Horsens, med speciale i varmesystemer som stråle- og luftcirkulationsvarme.