VUC Sønderjylland
Løkken 1
6400
Sønderborg
Danmark
Sct. Jørgens Skole er en monumental bygning midt i Sønderborg og et fikspunkt for øjet, når man passerer Kong Chr. X’s Bro i retning mod Als. Det er den stadig efter en omtrent gennemført renovering og udvidelse, der har berørt hele huset bortset fra de karakteristiske røde murstensfacader.
Bygherren VUC Sønderjylland har i en årrække haft sin Sønderborg-afdeling placeret i den bevaringsværdige skolebygning fra 1937. Tiltagende pladsproblemer og et ønske om at kunne tilgodese nye tværgående indlærings- og studiemetoder i voksenundervisningen gjorde, at der skulle ske noget. Men hvordan udvider man en karrébebyggelse på en sokkelgrund omgivet af fortove og tæt trafik?
VUC Sønderjylland valgte at udskrive en idékonkurrence blandt arkitektfirmaer. Den blev vundet af Zeni Arkitekter A/S i Åbenrå, som foreslog at bebygge kompleksets indre ved at fjerne en mellembygning og inddrage en mindre aula og et gårdareal.
- Vi lagde et skævt snit diagonalt gennem bebyggelsen som afgrænsning af en ny aula, der forsætter op gennem huset. På den anden side af denne streg fik vi plads til en samlingssal til 300 mennesker samt et studieområde med stillerum ovenpå. En meget bred spindeltrappe skaber kontakt mellem etagerne og kan også bruges til at stoppe op og mødes på. I det hele taget har vi tilstræbt at undgå et livløst atrium til fordel for et rum med mange niveauer, aktivitet og liv, siger sagsarkitekt og partner Torben Engsig Svan Sørensen, Zeni arkitekter a/s.
Det åbne miljø fagdeler sig vertikalt op gennem huset. Den nederste parterreetage er fælles med et vejledningscenter for kommende studerende, køkken og den udvidede kantine og café, og den rummer udover fællessalen et dobbelthøjt motionsrum. Næste etage er forbeholdt science med faciliteter til matematik, fysik og laboratorier. Ovenpå igen hersker sprogfagene, mens tagetagen, der er blevet hævet og forsynet med kviste, er helliget kulturen med et stort billedkunstrum med glaspartier ud mod aulaen. En integreret gammel villa er inddraget til lærerforberedelse og loungemiljø på de forskellige etager.
To cylinderformede mødebokse hænger som rumkapsler ned gennem atriet med adgang fra reposerne og skiftevis åbne og lukkede rum. De lukkede er afskærmet med buede Deko FG fuldglasvægge. Deko loft+væg p/s har leveret og monteret en række lydtætte glas og brandglasvægge til projektet. Også dørene fra Jeld-Wen opfylder varierende brandkrav. De er malet i specialfarver, men er med hvidmalede stålkarme.