Forfatterhuset
Edith Rodesvej 12
2200
København N
Danmark
Midt inde på Nørrebro i København omkranset af De Gamles By, som tæller plejehjem og ældreboliger, er der flyttet en ny generation ind. Børn i alderen 0-6 år. Her er bygget en ny integreret daginstitution, Forfatterhuset, som består af to elementer. Et hus og en have, der smelter sammen.
Forfatterhuset er opført som fem små huse. Udefra synes daginstitutionen som en landsby for børn, men indefra sammenhængende og effektiv. Totalrådgiver og arkitekt Cobe A/S har skabt sammenhæng mellem ude og indearealer gennem en blød hegn- og bygningsform.
Frodige taghaver
De fem små huse fremstår som en række ‘urtepotter’. Et fredet træ måtte lade livet, mens et andet stadig står og pryder institutionen. Samtidig er der skabt et grønt miljø på tagene i form af frodige taghaver, hvor der også er gjort plads til leg med legeredskaber.
Husene er forsøgt integreret i de etablerede omgivelser. Der er i den forbindelse arbejdet med form, farve og højde for at tilpasse byggeriet til De Gamles Bys særlige parkkarakter og gamle institutionsbygninger.
Røde tegl baguettes
Byggeriet har en unik beklædning i røde mursten, som matcher de øvrige bygninger, men i stedet for at bruge traditionelle vandrette mursten, så består facaden af såkaldte tegl baguettes – altså lodrette lameller, der fortsætter som et bånd fra hus til hus og på den måde binder de forskellige huse sammen. De lodrette baguettes er skruet uden på et stålskelet med en facadepuds i en indfarvet orange tone.
Den kurvede facadebeklædning gør det endvidere muligt at differentiere sol- og lysindfald ved selektivt at benytte tegllamellerne som afskærmning foran vinduerne. Lamellerne udgør ligeledes værnet på tagterrasserne. Hegn og skure er udformet i tilsvarende stil som facaden.
- Byggeriet adskiller sig helt klart fra andre institutioner med valget af gode og spændende materialer. Der har også klart været udfordringer grundet byggeriets runde hjørne og forskellige niveauer. Også den specielle facadebeklædning var et kapitel for sig, fortæller salgschef Michael Christensen fra Kjær & Lassen A/S, der har været hovedentreprenør på Forfatterhuset. Ud over de lodrette tegl baguettes, så fremhæver han desuden hovedtrappen i Forfatterhusets alrum.
- Den er bygget på stedet af metalrør og også malet på stedet. Det plejer man normalt ikke at gøre. Det er uden tvivl et eksklusivt og meget specielt byggeri, og der er ikke sparet på noget, siger Michael Christensen.