Herning Bibliotek
Østergade 8
7400
Herning
Danmark
I Herning er kommunens hovedbibliotek flyttet ind i centrum i en bygning, der i fordums tid husede et stort varehus og senest et supermarked. Bibliotekets nye adresse skal give midtbyens liv et kulturelt løft og sætter fokus på det udviklingspotentiale, som ligger i at placere et moderne bibliotekshus dér, hvor byens borgere bevæger sig hver eneste dag – tæt på byens dynamik, centralt placeret mellem Hernings tog- og bustransportcentrum og byens mange uddannelsesinstitutioner.
Bygningen er i fire etager, hvor stueetage og parterre udgør rammen om husets primære funktioner som udlån, kulturformidling, lektiecafé, scene, børnebibliotek og selvstændig café. Mødefaciliteter og administration er placeret på de to øverste etager.
GPP Arkitekter A/S har med Rambøll som totalrådgiver og i samarbejde med det lokale arkitektfirma Kristian H. Nielsen tegnet det nye bibliotek. Som hovedentreprenør havde det Herning-baserede C.C. Contractor A/S opgaven med først at ‘strippe’ bygningen ind til de bærende konstruktioner og derefter skabe et topmoderne bibliotek.
New York i Herning
Det nye bibliotek er åbnet mod omgivelserne med glasfacader, der byder folk indenfor og udstiller det liv, som udfolder sig i bygningen. Indenfor fremstår lokalerne åbne, og råt murværk danner sammen med synlige installationer og de oprindelige in-situ støbte betonkonstruktioner en ægte newyorker fabriksstemning.
Udenfor er den megen beton, der oprindeligt prægede bygningen fra 1968 og gav den et tungt udseende, blevet udskiftet med cortenstål, der giver glød og stemning.
- Transformationen har fået et gammelt, slidt betonhus på en af gågadens bedste placeringer til at indgå i bybilledet på en integrerende og indbydende måde, forklarer arkitekt og direktør Carsten Gjørtz fra GPP Arkitekter og tilføjer:
- Bygningen har fra inderst til yderst fået et råt newyorker-udtryk, der er blevet til i et engageret samarbejde med bygherren Herning Kommune, bibliotekets personale og en brugergruppe. Begejstringen for ideen og projektet er vokset støt i takt med, at byggeriet er skredet fremad. Det færdige resultat spiller flot op til de to nabobygninger, der begge hører til nogle af byens smukke, gamle ejendomme.
Sved på panden
De rå mure springer i øjnene, når man træder indenfor. Selv om de er nyopførte, er illusionen om gamle mure perfekt.
- Egentlig var det ideen at bruge genbrugstegl, men det var kostbart og i praksis umuligt at opdrive så mange, beretter Per Sørensen fra murerfirmaet Barslund & Gasseholm og kommer selv med svaret på hvorfor:
- Der skulle bruges omkring 100.000 sten, så efter at have prøvemuret med forskellige typer sten fandt vi frem til nogle flotte tyske sten med det rigtige rustikke look. Det krævede lidt øvelse, før svendene havde lært at ‘sjuske’ på den rigtige måde, griner Per Sørensen.
Til gengæld sad tungen lige i munden i forbindelse med de omfattende isolerings- og støbearbejder, som firmaet også stod for. Især da et par betonsøjler, der bærer et stort parkeringsdæk, skulle graves fri og efterfølgende understøbes. Havde ingeniøren regnet rigtigt? Jo, alle beregninger holdt stik, og sveden kunne tørres af panden.
Lyst, luft og grønt