Erhvervsakademi Aarhus

:
oktober 2014
Erhvervsakademi aarhus-front

Erhvervsakademiets nye bygning i Viby har et skarpskåret ydre, som en kompakt æske, på toppen af et skrånende landskab. Store vinduespartier i forskellige retninger trækker lys ind på alle etager.

erhvervsakademi aarhus-facade

Kommer man tættere på den kobberklædte facade opstår et ret fint spil i de forskudte kassetter, hvorved den menneskelige skala imødekommes og giver et ekstra lag i oplevelsen af huset.

erhvervsakademi aarhus-atrium

Dagslys vælter ned fra ovenlyset i atriet og fordeler sig ned over de forskudte, åbne etager. Samtidigt er hver etage drejet i forhold til verdenshjørnerne og bringer lys og luftighed til både etagen og atriet.

previous next

Atriumhus orienteret mod alle verdenshjørner

Erhvervsakademiet i Viby J vokser og har derfor samlet efteruddannelse- og kursusaktiviteter samt uddannelser inden for digital kommunikation og multimediedesign i det funklende nye hus

Byggefakta

Erhvervsakademi Aarhus
Ringvej Syd 104
8260 Viby J
Danmark

Bygherre:
COOP Invest A/S
Bygherrerådgiver:
2 S Consult A/S
Arkitekt:
Sahl Arkitekter A/S
Hovedentreprenør:
C.C. Contractor A/S
Ingeniør:
Rambøll Danmark A/S
Areal:
6400 kvm.
Byggesum:
Ikke oplyst
Byggeperiode:
maj 2013 - juni 2014

Det nye nul-energihus på Sønderhøj ligger på en yderlig grund ved Ringvej Syd og indkøbscenteret Mega Syd. Men det ligger samtidigt i sammenhæng med det øvrige Sønderhøj, hvor især Erhvervsakademiet og Arla beboer de tidligere industribygninger og nybyggerier, dog fremstår bygningen som en selvstændig, næsten skulpturel enhed med sine gyldne facader og sluttede volumen.

Bygningen ligger højt på en skrånende grund og fra de nordvendte undervisningslokalerne er der udsigt over hele Aarhus. Indgangspartiet ved den nordvendte forplads til parkering er både meget åben til omgivelserne og åbner straks op til et spændende atriumhus inden døre.

Stablede skiver

Udefra opleves bygningen i høj grad som etagedelt i vandrette linjer, men indenfor opløses det stramme, kvadratiske formsprog. En kompleks rumlighed gør husets indre utrolig levende og foranderligt. For hver etage drejes ‘skiven’ og åbner sig mod en ny retning med store vinduespartier.

Samtidigt forskydes balkonerne ud til atriet, hvorved der opstår mere interaktion mellem etagerne. Visuelt opbrydes også ‘skakt’ virkningen ved et atrium i fire etager. Indgangen ligger på niveau 2, det vil sige gadeplan. Herfra går man ned til kantinen ad en bred trætrappe med plads til ophold. I det ellers meget lyse atriumhus giver højkantsparket på nederste niveau en varme og venlighed til hele huset. Kantinen åbner sig op mod et grønt gårdhaverum. Bevæger man sig fra indgangen op i huset, stiger man på en slank og graciøs trappe, der rammer de overliggende etager på den side, de åbner sig op mod udsigten. Derved træder man hver gang op på den mest lyse og åbne side af etagen.

Undervisningslokalerne ligger langs facaden, men bliver så afbrudt af et mere flydende, åbent rum med udsigt og flot indrettet til gruppearbejde eller fordybelse. På hver etage svæver også glasmødebokse ud i atriet, der yderligere bidrager til den rumlige oplevelse af huset.

Arkitekt Leif Poder Andersen fra Sahl fortæller:

- Facaden er beklædt med en kobberlegering i kassetter, som ikke bliver grøn, men naturligvis patinerer til et mere mat udtryk. Kassetterne har en varierende bredde og dybde, der tilsammen giver et levende udtryk til facaden. De fire facader er derudover differentierede ved, at det er skiftende etager, de store vinduespartier er placeret på, afhængigt af hvilken retning det åbne rum er orienteret.

Præcision i detaljerne

Projektleder Poul Nielsen fra C.C. Contractor A/S fortæller om facaderne, at man i efterårets våde vejr måtte etablere midlertidige facader for at lukke huset.

- Men derudover har det været en rigtig god byggesag med mange spændende detaljer. Kravet om nul-tolerance har krævet en tæt dialog. C.C. Contractor A/S har tidligere opført bygninger med nul-tolerance, hvilket stiller store krav til både styringen og håndværkerne. Her trækker firmaet på velkendte folk, som bidrager til det meget vellykkede og smukt detaljerede Erhvervsakademi.

Huset er i øvrigt et af de første større nulenergihuse i Aarhus, bygget efter 2020-enerigkrav. Derfor er der 900 kvm solceller på taget og et varmegenvindingsanlæg og bygningens energiforbrug dækkes således helt af vedvarende energi. Husets kompakte form og ekstreme tæthed (0,55) muliggør det lave energiforbrug.

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2014 nr. 4

Bolig

Artillerigården

Boliger med foldede facader

Domicil

Bel Air Aviation

Kolibrien er landet

Uddannelsescenter

Campus Kolding

Farverigt fyrtårn for uddannelse

Kontorhus

Copenhagen Port Company House

'Stueetage' i 24 meters højde

Plejecenter og genoptræning

Dagmargården

Vinduesbånd med udsigt til både vand og have

Domicil

DSV

Elegant ramme om 700 arbejdspladser

Skole

Dyvekeskolen

Læring for sjov

Uddannelsescenter

Erhvervsakademi Aarhus

Atriumhus orienteret mod alle verdenshjørner

Børneinstitution

Forfatterhuset

Daginstitution som potteplanter

Bolig

Gyngemose Park

Nyheder fra mosen

Kulturcenter

Herning Bibliotek

Fra supermarked til råt bibliotek

Uddannelsescenter

HF & VUC Fyn

Nordisk inspiration til moderne skole

Butik

Ikea Aarhus

Ikea som Landmark

Bolig

Istårnet

Udsigt er standard

Lager

Lidl centrallager

Rigelig med plads til dagligvarer til Østdanmark

Bolig

Lille Tingbakke

Nedbrudte barrierer i mere end én forstand

Uddannelsescenter

Navitas Park

Stjernen Navitas

Hospital

Regionshospitalet Viborg

Bedre forhold for rygmarvsskadede

Offentlige kontorer

Retten i Roskilde

Hvor Marlowe og Perry Mason kunne krydse klinger

Forskningscenter

RUC Laboratorium

Plads til forskning og fordybelse

Sundhedscenter

Sundhedshus ved DGI-huset

Flerbrugerhus med centralt multirum

Uddannelsescenter

Th. Langs HF & VUC

Skoleeksempel på gode løsninger

Bolig

Valby Maskinfabrik

Bo godt - bo grønt!