DSV
Hovedgaden 630
2640
Hedehusene
Danmark
Den store, danske transportvirksomhed, DSV, har i flere år ledt efter den perfekte beliggenhed for virksomhedens nye, store domicil. Efter at have undersøgt forskellige adresser rundt omkring på Sjælland, faldt valget på en stor grund præcis midtvejs mellem Roskilde og Hedehusene.
Projektet blev sendt i en licitation, der endte med at opgaven blev givet i totalentreprise til Hobro-virksomheden DS Flexhal A/S.
I januar 2013 gik byggeriet i gang. Meget hurtigt stod det indlysende klart, at det var et meget stort byggeri, der var ved at skyde op i det naturskønne område. Der er tale om et byggeri på samlet 28.000 kvm. fordelt på et domicil på i alt 16.000 kvm fordelt over fire etager samt en kælder. I direkte tilknytning hertil, en terminalbygning på 12.000 kvm.
Fra terminalbygningen skal lastvogne med det velkendte DSV-logo køre til og fra med varer og gods til hele landet. En trafik, der sætter betydelige krav til kvaliteten af belægningen omkring de to bygninger. Helt nøjagtig et areal på 55.000 kvm. Når man ankommer til det imponerende byggeri bemærker man, at de to bygninger er placeret forskudt i et kuperet terræn. I domicilets stueetage kan man kigge hen over taget på terminalbygningen. Der er flyttet intet mindre end 200.000 kubikmeter jord i forbindelse med byggeriet og der er lagt, hvad der svarer til 12 kilometer rør i jorden.
Kvadrat med runde hjørner
Domicilet er bygget som et kvadrat, men med elegant rundede hjørner. En detalje, der går igen indenfor i bygningen. Ikke noget med skarpe hjørner her. Huset er bygget op om fire stabiliserende kerner, opbygget af betonelementer. Facaderne på bygningen består af aluminium, og glaselementer, der er monteret med udendørs persienner.
Når man træder indenfor skal man være forberedt på lidt af en overraskelse. I hvert fald hvis man forventer at træde ind i en traditionel kontorbygning. Midt i bygningen ligger en kæmpestor atriumgård, der strækker sig op gennem alle husets fire etager. Øverst afrundes atriumgården med imponerende ovenlysvinduer, der løber i nord-syd-gående lysbånd bestående af 420 enkelte vinduer, der er forbundet med imponerende 6,5 kilometer kabler. Alt sammen medvirker til at give indtrykket af et bemærkelsesværdigt lyst og transparent byggeri. Domineret af balkoner Når man står i bunden af atriumgården og ser sig omkring, bemærker man, at hver etage ligger som en balkon ud mod gården. Verandaernes paneler ligger som hvide bånd ud mod gården, der supplerer den hvide granit, der beklæder gulvet på gangarealerne i stuetagen. Suppleret med parketgulve centralt i rummet, der tydeligvis i fremtiden skal fungere som fællesrum eller samlingsrum i huset.
På de øvrige etager er der tæpper på gulvene, bortset fra polyurethanbelægningen i tekøkkenerne og i kopirummene. Fire kerner, der rummer tekøkkener, toiletter og mindre mødelokaler, strækker sig op alle etager. Beklædt med træpaneler, som de er, virker de som rumdelere i de store, åbne kontorlandskaber. Når man på hver etage tager dem i nærmere øjesyn bemærker man netop denne dobbeltfunktion. DSV har nok ønsket at indrette huset med kontorlandskaber, men har på denne måde formået at splitte kontorarealet op i mindre dele.
Utrolig udsigt
De store vinduer bidrager ikke kun til et optimalt lysindfald. Det sikrer også, at stort set uanset hvor i huset man befinder sig, så har man en udsigt, der bedst kan beskrives som overvældende.