Lille Tingbakke
Lille Tingbakke
9310
Vodskov
Danmark
I sin kompakte bygningskrop, bestående af betonelementer og grå facader, er 70’ernes almene boligbyggerier et oplagt mål for renovering. Lille Tingbakke, 20 km nord for Aalborg, er ingen undtagelse, hvor et årelangt renoveringsprojekt har vendt op og ned på både fysiske rammer og et blakket ry.
Nedrivning af fire ud af i alt 13 boligblokke og sammenlægning af de mindste lejligheder på 27 kvm har resulteret i en gedigen reduktion i antallet af lejemål fra 117 til 60. Topmoderne lejligheder med klimaanlæg, bæredygtige detaljer som LED-belysning og enkelte to-etagers boliger med udsigt over Hammer Bakkers naturrige landskab er tegn på, at der blæser nye vinde over det tidligere så kontroversielle boligområde.
Ifølge en rapport var der i 2007 en fraflytningsprocent på hele 47, og den alarmerende statistik skal, ifølge en af det netop afsluttede renoveringsprojekts arkitekter Kim Flensborg Jensen fra Arkitektfirmaet Nord A/S, ses i den hidtidige beboersammensætnings manglende tilhørsforhold.
- Afdelingen har fået en ny start med øget konkurrenceevne, som ikke alene skyldes den fysiske renovering, men den strategiske plan for hele bebyggelsen. Den massive til- og fraflytning medførte stor slitage på bygningerne og ikke mindst manglende kontinuitet – beboerne nåede aldrig at få et tilhørsforhold, fortæller Kim Flensborg Jensen.
Workshops med beboerne
Løsningen skulle findes i en fysisk og social helhedsplan samt en række workshops afholdt af bygherren Viva Bolig, som samlede og involverede beboerne, så renoveringen foregik via forståelse og kompromisser mellem beboere, bygherre og arkitekter.
- Der blev diskuteret alt fra tøjsnore til et nyt supermarked nede på hjørnet, og Viva Bolig skal have stor ros for at involvere og tage beboerne seriøst. Den indstilling og tillid kvitterede beboerne for med stort engagement, og i sidste ende er det den forvandling, vi ønskede på Lille Tingbakke, påpeger Kim Flensborg Jensen.
Den boligsociale indsats slog for alvor igennem via støtte og finansiering fra Landsbyggefonden, som gjorde det muligt at etablere en internetcafe til seniorerne, et lektieværksted til studerende og ikke mindst ansættelse af en beboerrådgiver, der iværksatte aktiviteter og beboerinitiativer samt fungerede som primus motor for områdets forvandling.
Fryd for øjet
Helhedsplanens udfordring var at forene design og funktionalitet. Den sociale boligindsats skulle infiltreres i en fysisk renovering og med et budget på 88,5 mio. kr. og delvist frie hænder til bygge- og projektlederne, efterlod det ikke mange spor af blomstret tapet. Gennemgribende ind- og udvendig renovering, nedrivning og miljøsanering af sløjfede boligblokke samt nybygning af et fælleshus har sat sit præg på forvandlingen og udfordret det haltende image.