Artillerigården
Artillerivej 146
2300
København S
Danmark
Den bugter sig i landskabet, som en stor lys klippe, der øges i højden fra nord til syd. Artillerigården, der rummer to til fire-værelses lejligheder fra 75 til 123 kvadratmeter – i alt 104 boliger opført i længehus i 4-10 etager. Projektet er en del af et nyt boligområde med i alt 240 boliger på Islands Brygge.
Alle lejligheder har vestvendte galvaniserede ophængte stålaltaner, med altanværn i galvaniseret stål og med håndliste i kunsttræ. Gulvbelægningen er udført af planker i kunsttræ. Mod øst er der udsigt over Amager Fælled. Lige syd for ejendommen anlægges den nye strand i Vigen. Man bor således midt i byen men samtidig lige ned til stranden og med Amager Fælled som nabo.
Inden selve byggeriet gik i gang, skulle der først køres 70.000 ton forurenet jord væk, da Artillerigården er opført på en gammel losseplads. En tredjedel af jorden er blevet erstattet af ren jord – den resterende mængde manglende jord er i stedet blevet til en p-kælder. Det er Ib. G. Jensen A/S, der har fjernet de mange ton jord og dernæst forestået kloakeringen, som er foregået under grundvandet, som er normalen på Amager. Det giver sine udfordringer i forhold til at fjerne tilstrømmende vand under udførslen.
Den forurenede jord er blevet sorteret på selve byggegrunden efter geotekniske prøver. De registrerede data er implementeret i gravemaskiner, hvilket betyder, at man hele tiden kan se og dokumentere hvilken jord, det er, man arbejder med, således at kvalitetssikringen bliver lavet løbende. Dernæst er jorden kørt væk til flere forskellige jordrensningsanlæg, der har kunnet håndtere de forskellige typer forurenet jord.
Knæk og folder Artillerigården er udformet i varierende bygningshøjde, der får den til at ‘knække’ i sin udformning som et stykke foldet papir. Disse knæk er med til at nedbryde den lange facade i mindre overskuelige enheder, til en skala som er kendt i en stor del af Københavns karrebebyggelser. Derudover folder facaden, så bygningen ikke fremstår som lang. Det har været arkitektens ambition at skabe et bygningsværk, som fremstår i et tydeligt, enkelt, tidløst og nordisk formsprog. Facaden vil over dagens lyse timer skifte karakter i sin leg med lyset, hvor den til tider vil opleves med skarpe overgange og relief og andre gange med bløde nærmest diffuse overgange.
Facaden er skalmuret med massive frostfaste hvidgule teglsten. I stueetagen er der arbejdet med en større detaljeringsgrad i form af et specielt mønstermurværk, hvor teglsten er trukket tilbage og andre står fremme, så det giver en mere ‘grov’ overflade. I bygningens sydlige og høje ende trækkes dette facademotiv med op på gavlen i form af tilbageliggende altaner mod sydvest og er hermed med til, at markere bygningens afslutning mod havnevigen. Det er Murer & Entreprenør Niels Poulsen Aps, der har forestået arbejdet.
Vinduer er udført i hvidlakeret træ/alu og sålbænke er i samme farve som vinduer. Tagdækning er med tagpap og Sedum ‘grønt tag’ på hele tagfladen
Når man træder ind i opgangene er det på bornholmsk overflade. I stedet for en traditionel hvid og sort terrazzooverflade, er der brugt terrazzoslebet blå Rønne-granit, som er leveret af den bornholmske virksomhed PL Beton A/S.