Ny Hansborg
Hansborggade 24
6100
Haderslev
Danmark
Haderslev kommune vedtog for fire år siden en visionær helhedsplan for Haderslev Havn, som engang var en driftig erhvervshavn. I dag er der ikke meget erhverv tilbage, men derimod en charmerende lystbådehavn med en maritim atmosfære. Målet er at sikre liv og aktivitet i området og skabe en samhørighed med den øvrige by.
Havneprojektet er opdelt i seks zoner, og én af dem bærer navnet Ny Hansborg. Her opføres i øjeblikket ejerlejligheder i et moderne etagebyggeri. Lejlighederne er opført i to etaper, hvoraf de første 12 lejligheder stod indflytningsklar for et år siden, mens anden etape på 21 lejligheder er lige ved at være klar.
Det er Ny Hansborg A/S, der er bygherre på projektet. Ny Hansborg A/S er skabt gennem et samarbejde mellem Henton Ejendomme A/S og DB Partner A/S, og navnet har rødder i byens historie. I 1500-tallet opførte hertug Hans slottet Hansborg, som dog blev revet ned et århundrede senere – og det er på denne grund, der i øjeblikket lægges sidste hånd på de eksklusive ejerlejligheder, og hvor byggeriet af et nyt arbejdsmarkedscenter for nylig er skudt i gang. Ny Hansborg A/S købte grunden af DLG, som tidligere havde til huse på grunden. Ud over de allerede søsatte projekter råder Ny Hansborg A/S over 10.000 etagemeter, som endnu ikke er øremærket.
Havnefronten er umiddelbart en drømmeplacering for et boligbyggeri, men det er ikke alle steder, det lykkes at skabe liv ved vandet:
- Vi kunne jo ikke ønske os en bedre placering. Desværre er havneområdet mange steder i landet sådan et underligt dødt område. Det ønsker vi ikke skal ske her i Haderslev, og derfor satser vi på en god blanding af boliger og erhverv, fortæller arkitekt Poul Dørflinger, som har tegnet linjerne i de 33 ejerlejligheder, der åbner sig ud mod havnefronten og den afslappede stemning, der hersker på havnen.
I designmanualen for havneområdet er der lagt vægt på et varieret materialevalg, der kan afspejle områdets mangfoldighed.
- Vi har lagt vægt på at bruge forskellige materialer på facaderne uden at gå på kompromis med helhedsindtrykket, fortæller Henning Christoffersen, projektleder på Ny Hansborg-byggeriet og direktør i DB Partner A/S.
Udvendigt fremstår anden etape af boligbyggeriet derfor i tre forskudte etaper med teglsten i tre indbyrdes afstemte nuancer, ligesom der er anvendt beklædning i lærketræ og lange, lodrette glaspartier med aluminiumsrammer for at bryde de vandrette linjer i byggeriet.
Alle lejligheder er udstyret med minimum én sydvendt terrasse med udsigt over havnemiljøet, og flere af lejlighederne har endda to og tre terrasser. Sidstnævnte vil da være nordvendt, så man selv på de varmeste dage kan nyde udelivet. Terrasserne har trægulv og er udstyret med et værn i maritimt look med håndliste i træ.
- Mange af dem, der flytter ind har, kommer måske fra en villa med egen have, og terrasserne vægter faktisk lige så meget som den indendørs del af boligen. Derfor har vi gjort meget ud af dem blandt andet ved at sørge for en god aftenbelysning og ved at forskyde dem, så beboerne får mest muligt privatliv, forklarer arkitekt Poul Dørflinger.
Ejerlejlighederne er opført med maksimal brugerindflydelse via byggesystemet Tetris?, hvor kunden selv bestemmer rumstruktur, indretning og materialer. Med andre ord er der tale om arkitekttegnede boliger, og derfor er ikke to af lejlighederne ens.