Metz

:
januar 2009
På øverste etage er der 250 kvm terrasse med fire udgange.
Tagkonstruktionen sætter et skulpturelt præg på bygningen indenfor. Der er lagt højkantparket i ask leveret af Woodfloor AS.
Metz’ nye domicil i Vedbæk er med både zinkfacade og pudset teglstensfacade og shedtag, der tidligere blev benyttet i gamle fabrikshaller. På parkeringspladsen er der lagt fliser i 40x40x5 cm grå leveret af IBF Nørresundby A/S.
På øverste etage er der indrettet forskellige kontorer. DUBA-B8 A/S har leveret arbejdspladserne til alle de åbne kontorområder.
Byggeriet er dobbelthøjt, så der er kig op eller ned, alt efter hvor man befinder sig. Der er sat synlig integreret strålevarme op på de skrå lofter, leveret af VVS-installatør Jacobsen & Co. A/S.
previous next

Skulpturelt domicil i Vedbæk

Metz’ nye domicil i Vedbæk har med bl.a. et shedtag fået et nærmest skulpturelt præg – og indretningen efter Neo Feng Shui-princippet

Byggefakta

Metz
Skelstedet 9
2950 Vedbæk
Danmark

Bygherre:
Metz A/S
Arkitekt:
Malling Arkitekterne aps
Hovedentreprenør:
DS Flexhal A/S
Ingeniør:
Grontmij / Carl Bro A/S
Areal:
1500 kvm.
Byggesum: 
19 mio. kr.

Når man kører ned ad Skelstedet i Vedbæk, er det umuligt ikke at lægge mærke til reklamegavefirmaet Metz’ nye domicil.

Ikke så meget på grund af størrelsen, men på grund af byggeriets form og valg af facademateriale. Domicilet optræder på en gang som en smuk skulptur i skøn forening af rene linjer. Det veksler mellem sortgrå pudsede teglsten og kontrastrige lyse zinkplader, der forfører øjnene som ”bling-bling” gør hos en husskade.

Vinduespartierne – store som små – er holdt i sort og smelter sammen i bygningens kontraster.

Kombination af nyt og gammel

Kontrasterne har været med lige fra starten af byggeriet, da man har valgt at bibeholde en eksisterende lagerbygning, som udgør den sortgrå ”teglstenskasse”. Herfra har man udvidet bygningen med en let stålkonstruktion, der har fået en zinkfacade, og som indvendig giver et dobbelthøjt rum samt en ekstra etage til kontorfaciliteter.

- Vi valgte zink for at give en let ”kasse” oven på den eksisterende bastante, forklarer arkitekt Thomas Malling, Malling Arkitekterne.

Gammeldags tagkonstruktion

Bygningerne er i to etager med en tagterrasse langs den ene side, mens der nederst er en mindre terrasse i forbindelse med bygningen til venstre for hovedindgangen. Parkeringspladsen er belagt med Coloc belægningsfliser, og foran hovedindgangen er der fliser i 40x40x5 cm grå, alt leveret af IBF Nørresundby A/S.

Et kig op til taget fortæller en historie i sig selv. Det er et shedtag – også kaldet savtag – og altså et tag udført som en sav med takkerne opad. Et meget benyttet tag på gamle fabrikshaller før i tiden, men som næsten ikke benyttes mere, da konstruktionen er dyr at lave.

Taget sætter sit helt eget præg på et ellers kubistisk byggeri.
- Det giver mulighed for at få masser af ovenlys ned og et dramatisk udstillingsrum indvendig, lyder det fra Thomas Malling.

Tagkonstruktionen har været lidt af en udfordring i sig selv, da bygningens vægt alene bæres af fire indvendige søjler.

- Sner det f.eks. meget, vil sneen lægge sig på taget og tynge, så den mulige ekstralast har vi måttet indregne i konstruktionsmetoden, fortæller Søren Christiansen fra DS Flexhal, der har været hovedentreprenør på byggeriet.

En anden udfordring har været at ændre en produktionshal til et udstillingsrum og kontorfaciliteter. F.eks. har man været nødt til at pudse nogle skæve vægge op.

- Og så er der jo helt andre krav til indeklimaet, fortæller Søren Christiansen.

Indrettet efter Feng Shui

Hovedindgangen er placeret langs den ene side. Et kæmpe vinduesparti er trukket lidt tilbage i bygningen i forhold til zinkfacaden. Til gengæld stikker selve indgangspartiet ud, så det når ud over facaden, hvilket giver flere dybder på en ellers lige flade. Der er trætrappe med gelænder i galvaniseret stål op til indgangspartiet, der er holdt i en sort ramme.

Sort er netop en af de farver, der går igen indvendig sammen med den hvide – krydret med flere farvetoner, hvilket har sin helt egen forklaring. Metz er nemlig indrettet efter Neo Feng Shui, hvilket kort betyder, at arbejdspladserne er indrettet, så omgivelserne støtter bedst muligt, for at opnå den mest optimale energi hos de ansatte. F.eks. er der forskel på farvevalget i henholdsvis økonomiafdelingen og den kreative del. I kantinen er der fokus på grønt. Her er farven fra de omkringliggende træers blade trukket ind i rummet. Farven signalerer frihed, og det er netop den fornemmelse medarbejderne skal have, når de opholder sig i kantinen.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2008 nr. 5

Skole

A.P. Møller Skolen

Lineært læringsbyggeri

Domicil

Ambercon

Elementer ude og inde

Bolig og kontor

Amerika Plads

Facade på springtur

Butik

Bauhaus Hjørring

Bauhaus på langs

Produktionsanlæg

Danish Crown

Et logistisk kæmpepuslespil

Skole

Den Kreative Skole

Kreative rum under gavlhuse i Silkeborg

Uddannelsescenter

DKDM, Radiohuset

Nye toner i Radiohuset

Domicil

Esbjerg Godstransport

Godstransport i åbent land

Sport

Grenå Svømmehal

Svømmehallen i plantagen

Butikscenter

Greve Mega

Butikscenter i trafikalt knudepunkt

Domicil

Junget

Mennesker og maskiner

Distributionscenter

Jysk Centrallager

Logistik på højt niveau

Domicil

Metz

Skulpturelt domicil i Vedbæk

Sport

Morsø Sparekasse Arena

Mors mobiliserer

Bolig

Ny Hansborg

Individuelt etagebyggeri i maritimt miljø

Bilhus

P. Christensen bilhus

Cirkulært bilhus

Uddannelsescenter

Professionshøjskolen Metropol

Miljørigtig undervisningsfabrik

Butikscenter

Prøvestenscentret

Skarpe linjer til specialbutikker

Bolig og butik

Tårnby Have

Hvid modernisme i Tårnby

Kontorhus

Tectura

Industriel enkelhed i Brøndby

Butikscenter

Trekroner Center

En selvstændig by i byen