Dansens Teater
Den Røde Plads 4
7500
Holstebro
Danmark
Kom ud af røret og ind i boksen. Sådan vil det rent bogstaveligt komme til at foregå, når et forventningsfuldt hjemmepublikum i fremtiden bevæger sig ind for at opleve Peter Schaufuss Balletten. Røret, et stykke rødlakeret vindmølletårn, danner adgangskorridor fra foyeren, som Dansens Teater deler med Musikteatret Holstebro. Boksen samler balletkompagniets teatersal, serveringsområde, øvelokaler, omklædning og administration i en beton- og stålbåret bygning, der måler 40x40 m i grundplan og rager 20 m i vejret.
I Dansens Teater i Holstebro kan alt ske. Forstået på den måde, at teatersalen indvendigt også er en nøgen kasse, hvori scene, siddepladser, kulisser og effekter ved hjælp af en skinnekørende kran kan bygges op, alt efter forestillingens idé og koreografi. Sådan har eneren Peter Schaufuss villet have det. Balletmesteren har selv tegnet huset med arkitektbistand, og han står som bygherre for udvendig kobberbeklædning, gulvbelægninger, inventar, it og effektbelysning, som alt sammen vil blive installeret og kørt ind i løbet af efteråret.
Allerede i sommer afleverede C.C. Contractor A/S bygningen efter et længerevarende forløb. Sideløbende med byggeprocessen har bygherre, Holstebro Kommune og samarbejdspartneren Musikteatret Holstebro brugt tid på at nå til enighed om ejerforhold og brugsret. Kommunen og det tidligere Ringkøbing Amt har støttet projektet med 15 mio. kr. hver, og det er aftalt, at Musikteatret kan benytte danseteatrets sal til koncerter.
Kulturinstitutionen Peter Schaufuss Balletten etablerede sig i Holstebro i 1997. Først fik kompagniet husly i en del af det nuværende Musikteater-kompleks og senere i et nedlagt industribyggeri i byens udkant. Ideen om at give balletten sit eget nyopførte hus udviklede sig sideløbende med de kommunale planer for en total ombygning af Musikteatret (se byggeplads.dk nr. 5/2006).
Den overordnede tanke var at lade de to kulturhuse indgå i et samspil med Storåen, der flyder bred som flod mellem dem og byens torv. En idékonkurrence om nytænkning og forskønnelse af det forsømte miljø langs åbredderne er for nyligt blevet afviklet og skal efter planen realiseres i de kommende år.
Dansens Teater blev placeret på et parkeringsareal, der for mange år siden husede byens gasværk. Forureningen fra gastankene blev analyseret. Med myndighedernes tilladelse blev problemet afhjulpet ved at rense overfladejorden og ventilere de dybere lag.
Placeringen tæt ved åen var en anden udfordring for totalentreprenøren og ingeniøren Bent Moesby A/S, fortæller projektleder Anders Møller, C.C. Contractor A/S:
- Undergrundens dårlige bæreevne betød, at der måtte rammes omkring 400 pæle i jorden. Huset blev projekteret med en betonkerne med kælder i fuld højde i den tredjedel, der rummer administration og øverum. De øvrige to tredjedele er en stålkonstruktion, beklædt med kassetter. Der er støbt ekstra punktfundamenter under stålsøjlerne for at optage trækkræfter på grund af den store bygningshøjde. Det var ikke nogen let opgave at operere så tæt på åen, hvor der løber en brandvej, som skulle holdes fri, siger Anders Møller.